Yli 70-vuotiaita on liikenteessä jo yli 400 000 – 80-vuotiaan Tuovi Niemelän ajotapa on iän myötä muuttunut: "Ei enää saa niin kaahata kuin ennen kaahasi"

Lähes joka kymmenes ajokortin omistaja on yli 70-vuotias. Ikäihmisten osuus liikenteessä kasvaa voimakkaasti jatkuvasti.

Ajoterveyden tarkastus
Tuovi Niemelä ajaa autolla
Jalasjärveläiselle Tuovi Niemelälle (80) auto on tärkeä apu jokapäiväisessä elämässä. Samaan aikaan, kun nuorten osuus ajokortin ajaneista vähenee, ikäihmisten osuus kasvaa voimakkaasti. Toimittaja: Mirva Ekman/Yle, Videon kuvaus ja editointi: Pasi Takkunen/Yle

Tuovi Niemelä, 80, starttaa Kia Ceedinsä Ilvesjoen Peräkylässä Jalasjärvellä. Vuonna 2008 ostettuun autoon kertyy vielä rutkasti ajokilometrejä. Niemelä kulkee autolla palvelujen luo – lähin kauppa, apteekki ja pankki sijaitsevat lähes 30 kilometrin päässä kotoa.

Ilman autoa omatoiminen kulkeminen paikasta toiseen olisi hankalaa.

– Voi, voi. Kyllä se olisi ykstoikkoosta, kun ei enää pääsisi mihinkään, vaan olisi aina pyydeltävä apua, Niemelä huokaa.

Hän sai uusittua ajokorttinsa vuosi sitten ja se on voimassa taas viiden vuoden ajan.

Ikäihmisten osuus kasvaa

Tuovi Niemelän lisäksi Suomessa oli vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun) reilut 85 000 80-vuotiasta tai vanhempaa, jolla oli vielä taskussaan voimassa oleva ajokortti. Samaan aikaan, kun nuorten osuus ajokortin ajaneista vähenee, ikäihmisten osuus kasvaa voimakkaasti.

Yli 64-vuotiaiden kuolemien ja loukkaantuneiden määrä (siirryt toiseen palveluun) tieliikenteessä on kuitenkin kymmenen vuoden takaisella tasollaan.

Voimassa olevan ryhmän 1, eli käytännössä henkilöauton, ajokortin uusimista varten pitää tänä päivänä hankkia lääkärintodistus, kun kuljettaja on yli 70-vuotias. Kortin voi kuitenkin uusia 70-vuotissyntymäpäivään mennessä, eli käytännössä ajoterveystarkastus voi olla edessä vasta 75-vuotiaana.Ihmiset ovat myös terveempiä entistä pidempään.

Tuovi Niemelä ajaa autollaan
Tuovi Niemelälle kertyy ajokilometrejä vielä melko paljon.Pasi Takkunen/Yle

– Oman kokemukseni mukaan 75-vuotiaat ovat tänä päivänä hyvin terveitä, eikä ajoterveystarkastuskaan ole heille enää kynnyskysymys, kertoo vastuulääkäri ja yleislääketieteen erikoislääkäri Jari Nyrhilä Seinäjoen Terveystalosta.

Ajoterveyteen kiinnitetään enemmän huomiota

Ajoterveys on ylipäänsä iästä riippumaton asia, johon sekä terveydenhuollossa että poliisissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

– Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimissa kuolonkolareissa noin puoleen liittyy ajoterveyteen liittyviä seikkoja. Tähän ongelmaan on syytäkin herätä, muistuttaa ylikonstaapeli Jaakko Nygård Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Jari Nyrhilä
Vastuulääkäri Jari Nyrhilä Seinäjoen Terveystalosta.Pasi Takkunen/Yle

Lääkäreiden tulisi seurata ajokykyä myös muulloin kuin vain ajoterveystarkastusten yhteydessä – ja näin toki tapahtuukin.

– Joka ainoan vastaanottokäynnin yhteydessä pitäisi muistaa erikseen kysyä potilaalta että ajatko autoa ja onko sinulla ajokortti, ja arvioida että onko hän ajokuntoinen. Kyllä se tietoisuus [ajoterveydestä] on parantunut ja uskon että lääkärit myös tekevät sitä aktiivisemmin, vastuulääkäri Jari Nyrhilä pohtii.

Ikäihmisten inssiajot lisääntyvät

Ajoterveyden valvonta kuuluu poliisille. Poliisi voi määrätä esimerkiksi iäkkään kuljettajan suorittamaan ajokokeen uudestaan ajokyvyn arvioimiseksi. Myös lääkäri voi suositella potilaalle ajokoetta ajokyvyn varmistamiseksi.

Tällaisia tapauksia on yli 70-vuotiaiden osalta esimerkiksi Pohjanmaan poliisilaitoksen eli Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla vuosittain muutama sata.

Näkötaulu lääkärissä
Näkötestitaulu.Pasi Takkunen/Yle

Ikäihmisten ajokokeiden lukumäärä on Pohjanmaan poliisin mukaan kasvussa. Vastuulääkäri Jari Nyrhilä arvioi, että myös ajoterveystarkastusten määrä ylipäänsä kasvaa, koska ikäihmisten määrä lisääntyy. Lääkärit voisivat hänen mukaansa ohjata asiakkaita nykyistä useamminkin ajokokeeseen.

Ajoterveystarkastuksia tehdään sekä yksityisellä että julkisella puolella ja lukuisista terveydellisistä syistä, joten tarkkoja kokonaislukumääriä tarkastuksista Suomessa on hankalaa tilastoida.

Ajokyvyn testauksia järjestävät myös lukuisat toimijat, joten esimerkiksi Traficom ei ylläpidä niistä tilastoja.

Ajokortin menettäminen voi olla ikänsä ajaneelle tiukka paikka. Moni ei kenties edes itse huomaa terveydentilansa heikentyneen.

Ikäihminen ajaa autolla
Ilvesjoen Peräkylästä tulee matkaa palvelujen luo lähes 30 kilometriä.Pasi Takkunen/Yle

– Kyllä se on kova paikka. Jokukin mies syytti lapsiaan hirveästi siitä, kun kortti otettiin pois. Hän oli ollut kuorma-autoilijakin. Kova paikka oli ja sitä se olisi kyllä minullekin, hymähtää Tuovi Niemelä.

Ajotapa rauhoittunut iän myötä

Tuovi Niemelä kertoo tarkkailevansa omaa ajokykyään ajaessaan.

– Siellä tien päällä on paljon muitakin kuin vain minä itse. Tientukkona ei saisi olla, mutta eteenpäin pitäisi mennä, naurahtaa Niemelä.

Niemelä sanoo, ettei osaa itse pelätä ajamista, vaikka matkat ovat suhteellisen pitkiä.

Tuovi Niemelä
Tuovi Niemelä virnistää ajotapansa muuttuneen rauhallisemmaksi iän myötä.Pasi Takkunen/Yle

Hän virnistää pilke silmäkulmassa, että hänen ajotapansa on neljän vuosikymmenen aikana muuttunut rauhallisemmaksi.

–Kyllä sitä on täytynyt muuttaa, ei enää saa niin kaahata kuin ennen kaahasi. Autolla kyllä pääsisi, mutta täytyy sitä yrittää jarruttaa vähäsen.

Aiheesta voi keskustella 13.5. klo 22 asti.