Suurikokoinen etelänlepakko lenteli janoisena ympäri kasvitieteellistä puistoa Helsingissä – puutarhuri onnistui taltioimaan lajiharvinaisuuden

Yleensä laji viihtyy etelämpänä.

etelänlepakko
Harvinainen etelänlepakko havaittiin lentelemässä Kaisaniemessä maanantaina. Videon kuvasi Luonnontieteellisen keskusmuseon puutarhuri Timo Janhonen.

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä koettiin kummia maanantaina, kun puiston pihamaalla havaittiin Suomen oloissa hyvin harvinainen etelänlepakko. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Luonto -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan etelänlepakkoa on havaittu Suomessa vain kolme kertaa aiemmin: Hangossa vuonna 2008, Paraisilla 2012 ja Raaseporissa huhtikuussa 2019. Lepakkolajin lähimmät vakiintuneet esiintymisalueet ovat hieman etelämmässä, Liettuassa ja Ruotsissa.

Suomessa tavataan yleisesti viittä lepakkolajia: pohjanlepakkoa, vesisiippaa, viiksisiippaa, isoviiksisiippaa ja korvayökköä. Muut lajit ovat harvalukuisempia tai satunnaisia vierailijoita, Suomen lepakkotieteellinen yhdistys kertoo (siirryt toiseen palveluun) nettisivuillaan.

Lepakko nähtiin puutarhassa keskellä päivää

Havainnon etelänlepakosta teki maanantaina puutarhuri Timo Janhonen, työskennellessään Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luomuksen kasvitieteellisessä puutarhassa Kaisaniemessä.

Janhonen onnistui taltioimaan harvinaisen hetken kännykkäkameralle. Samalla syntyi todistusaineisto etelänlepakon käynnistä Suomessa luonto- ja eläinharrastajien ihmeteltäväksi.

Hauskaa tilanteessa on se, että Janhonen ei lepakkokuvausta suorittaessaan vielä tiennyt, mikä laji siipiään museon pihalla levitteli. Se selvisi vasta myöhemmin. Lepakon havaitseminen keskellä päivää tuntui ylipäänsä sen verran erikoiselta, että rec-nappi painui pohjaan.

– Vaimo, joka on biologian tutkija ja Suomen luonnon toimittaja Riikka Kaartinen, ihmetteli kotiin päästyäni, että siinä voisi olla jotain erikoista, kun on niin iso otus, Janhonen kertaa tapahtumia.

Luonto-lehden käyttämien lepakkoasiantuntijoiden mukaan kyseinen yksilö on suurella todennäköisyydellä etelänlepakko.

"Se kävi useamman kerran juomassa vettä lammen pinnalta"

Lepakon tunnistaminen on ylipäänsä hyvin hankalaa. Eläin on nähtävä melko läheltä. Video helpottaa luonnollisesti tunnistamista, koska sitä voi kelata edestakaisin niin moneen kertaan kuin tahtoo.

Janhonen muistelee, että lepakko lensi useita kierroksia lammen ympärillä janoisen oloisena, ehkä viiden tai kymmenen minuutin ajan – vain muutaman metrin päässä hänestä. Hän arvioi lepakon kooksi kaksi levitettyä kämmentä, eli noin 40 senttimetriä.

– Se kävi useamman kerran juomassa vettä lammen pinnalta. Kyllähän se yllätti ja ihmetytti, että tuossa lentää lepakko keskellä päivää.