Antti Rinteen ratkaisujen päivä: Tänään tiedämme, mitkä puolueet muodostavat maahan uutta hallitusta

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat jo keskiviikkona iltapäivällä Säätytalolla.

hallitusneuvottelut
 Hallitustunnustelija Antti Rinne.
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) kertoo keskiviikkona eduskunnassa, mitkä puolueet jatkavat varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) paljastaa keskiviikkona haluamansa hallituspohjan.

  • Yle näyttää suorana kello 11.40 eduskunnassa alkavan tiedotustilaisuuden Yle Areenassa ja TV1:ssä. Voi katsoa lähetystä klikkaamalla jutun kuvaa.
  • Kello 11.00 Areenassa alkavan lähetyksen juontavat Ylen politiikan toimituksen päällikkö Paula Pokkinen ja politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta. Lähetys TV1:ssä alkaa klo 11.20.

Puoluejohtajat saavat tietää ennen tiedotustilaisuuden alkua, pääseekö oma puolue varsinaisiin hallitusneuvotteluihin Säätytalolle. Kannattaa siis seurata neuvonpidosta saapuvien puoluejohtajien ilmeitä ja eleitä.

Varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistyvät Rinteen johdolla Säätytalossa heti iltapäivällä kello 14.15.

Antti Rinne kertoi tekevänsä päätöksen hallituspohjasta illan ja yön aikana. Hallituskuviot ovat jännittävässä vaiheessa, eikä Rinteen ratkaisusta ole tihkunut tietoa.

Rinne on kertonut etsivänsä toista suurta puoluetta hallituskumppaniksi, mutta ei ole paljastanut mikä olisi mieluisin.

Tästä voisi päätellä, mitkä muut puolueet pääsevät jatkoon. Se tiedetään, että haussa on vahva enemmistöhallitus.

Keskusta vastaa Rinteelle aamun aikana

SDP ja kokoomus jatkoivat vielä tiistaina kahdenvälisiä tarkentavia keskusteluja. Rinne arvioi monen asian auenneen tapaamisen aikana.

Rinne kaipasi keskustalta selkeää ilmoitusta puolueen neuvotteluhalukkuudesta. Hän vetosi keskustaan neuvotteluihin lähtemisen puolesta.

Keskusta kertoi illansuussa vastaavansa Rinteelle keskiviikkona aamupäivällä (siirryt toiseen palveluun). Puolue aikoo kysyä ensin keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenten kannan asiaan.

Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen sanoi illalla Ylelle, että kyselyn tulosta kunnioitetaan.

Keskustan eduskuntaryhmä ei pystynyt päättämään aiemmin päivällä, onko puolue valmis lähtemään hallitukseen. Keskustan neuvottelijat olivat koolla illalla eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Samaan aikaan sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmä kokousti eduskunnassa. Ryhmä pui hallitustunnustelujen antia, mutta Rinne ei halunnut kertoa, aikooko hän paljastaa valintansa puolueen kansanedustajille.

Rinne on vihjaillut kansanrintamasta eli sosiaalidemokraattien, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n muodostamasta hallituksesta. Tällä vaihtoehdolla olisi eduskunnassa selkeä enemmistö, 117 paikkaa, eivätkä pienpuolueet pääsisi vaa'ankieliasemaan.

Toisella päävaihtoehdolla, SDP:n ja kokoomuksen sinipunahallituksella, jossa olisivat mukana myös vihreät ja RKP, olisi eduskunnassa 108 edustajaa.

Vasemmistoliiton ja kokoomuksen mahtuminen samaan hallitukseen on linjaeroista johtuen epätodennäköistä. Perussuomalaiset taas eivät ole valmiit sitoutumaan ilmastotavoitteeseen.

Juttua päivitetty 8.5. klo 8.13. Juttuun lisätty tieto TV1:n lähetyksestä.

Lue lisää:

Rinne joutuu odottamaan empivän keskustan vastausta keskiviikkoon – Yle seurasi tässä jutussa kiinnostavaa päivää