1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjan tuore terveysministeri: "Ihmisten tulisi saada tupakoida, juoda ja syödä punaista lihaa niin paljon kuin haluavat"

Sylvi Listhaug palasi hallitukseen reilun vuoden tauon jälkeen.

Norja
Sylvi Listhaug hymyili puolueensa Frp:n kokouksessa ministerinimityksensä jälkeen perjantaina.
Sylvi Listhaug hymyili puolueensa Frp:n kokouksessa ministerinimityksensä jälkeen perjantaina.EPA

Norjan tuore terveysministeri Sylvi Listhaug palasi ryminällä hallitukseen. Hän sanoo, että ei aio ryhtyä moraalinvartijaksi.

– En aio kertoa, kuinka ihmisten tulisi elää elämäänsä, mutta aion auttaa heitä saamaan tietoa, jonka pohjalta tehdä päätöksiä, Listhaug sanoi Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun):n haastattelussa.

Hänen mukaansa ihmiset tietävät, mikä on terveellistä ja mikä ei. Listhaug kertoo, että ei ole poliittinen tehtävä kertoa kansalaisille, mitä he voivat tehdä ja mitä eivät.

– Ihmisten tulisi saada polttaa, juoda ja syödä punaista lihaa niin paljon kuin haluavat, vanhusasioista ja kansanterveydestä vastaava ministeri sanoi.

Listhaugin mielestä tupakoitsijat on ajettu hylkiön asemaan yhteiskunnassa. Hän kertoo itse polttavansa silloin tällöin juhliessaan.

– Tupakoitsijoista tuntuu, että heidän pitäisi piileksiä, ja se on minusta typerää, Listhaug sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen tulisi informoida ihmisiä, jotta he voivat tehdä omat ratkaisunsa. Hallituksen strategia tupakointiin pitäisi Listhaugin mukaan olla sellainen, jonka avulla nuoret ihmiset saadaan pysymään pois tupakan parista ja vanhemmat ihmiset lopettamaan.

Facebook-kohu johti eroon

Populistista edistyspuoluetta Fremskrittspartietia edustava Listhaug palasi perjantaina hallitukseen vuoden poissaolon jälkeen. Hän joutui jättämään paikkansa maahanmuutto- ja oikeusministerinä vuosi sitten Facebook-viesteistä syntyneen kohun vuoksi.

Listhaug kirjoitti, että oppositiossa istuvalle työväenpuolueelle ovat tärkeämpiä terroristien oikeudet kuin kansallinen turvallisuus.

Työväenpuolue ei tukenut lakialoitetta, jonka mukaan väkivaltaista terrorismia tukevilta voisi viedä kansalaisuuden ilman oikeudenkäyntiä.

Lue myös:

Vuosi sitten eronnut kohuministeri palaa Norjan hallitukseen (3.5.)

Terrorismikommenteillaan hätkäyttänyt norjalaisministeri Listhaug eroaa (20.3.2018)

Muokattu 10.5. klo 22.30: Lisätty kohta, jossa mainitaan, että työväenpuolue ei tukenut lakialoitetta kansalaisuuden viemiseksi ilman oikeudenkäyntiä. Aiemmin mainittiin vain, että työväenpuolue ei tukenut lakialoitetta kansalaisuuden viemiseksi.

Lue seuraavaksi