Yhdysvaltain Pompeo matkusti Suomesta Irakiin – Iran "vähentää sitoumuksiaan ydinsopimuksessa" ja on siirtänyt ohjuksia Persianlahdelle

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset kertoivat tiistaina, että Iran on siirtänyt lyhyen matkan ballistisia ohjuksia rannikkonsa edustalle. 

Lähi-itä
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo teki pikavisiitin Bagdadiin tiistaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo teki pikavisiitin Bagdadiin tiistaina.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkusti tiistaina Rovaniemen Arktisen neuvoston kokouksesta Irakiin, uutistoimistot kertovat. Alun perin Pompeon oli määrä matkata Rovaniemeltä Saksaan.

– Halusin mennä Bagdadiin keskustelemaan Irakin johdon kanssa vakuuttaakseni, että seisomme Irakin suvereniteetin takana, Pompeo kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ulkoministeri tapasi Bagdadissa Irakin pääministerin Adel Abdul Mahdin. Vierailu Irakiin oli lyhyt, sillä Pompeo lähti Bagdadista jo tiistai-iltana.

Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset kertoivat tiistaina, että Iran on siirtänyt lyhyen matkan ballistisia ohjuksia rannikkonsa edustalle.

Tästä syystä Yhdysvallat on lähettänyt Lähi-Itään USS Abraham Lincoln -lentotukialuksen ja pommikoneita. Yhdysvaltain tiedustelulähteiden mukaan Iran harkitsee hyökkäystä Yhdysvaltojen joukkoja vastaan alueella.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin mukaan kaluston siirtäminen Lähi-Itään oli voimannäyttö Iranille.

Vt. puolustusministeri Patrick Shanahan kertoi toimittajille tiistaina Pentagonissa, että hän oli hyväksynyt lentotukialuksen siirron alueelle.

– Olemme ryhdistäytymässä oikeaan asentoon tuossa dynaamisessa ympäristössä, Shanahan sanoi viitaten Irakiin ja muuhun Lähi-Itään.

Yhdysvalloilla on noin 5200 sotilasta Irakissa.

Iran vähentää sitoumuksiaan ydinsopimuksessa

Iran ilmoittaa keskiviikkona karsivansa sitoumuksiaan vuonna 2015 sovitusta ydinsopimuksesta, kertoo Iranin valtion virallista uutistoimisto IRNA:ta siteeraava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Iranin presidentti Hassan Rouhani tulee kertomaan päätöksestään EU:lle kirjeitse. Britannian, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Kiinan suurlähettiläille asiasta tullaan IRNA:n mukaan kertomaan henkilökohtaisesti Iranin ulkoministeriössä.

– Iran oli viime vuonna maltillinen, mutta muut sopimuksen osapuolet eivät noudattaneet sitoumuksiaan, joten Iranilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin vähentää sovittuja sitoumuksia, kirjeessä sanotaan IRNA:n mukaan.

Presidentti Donald Trump ilmoitti päivälleen vuosi sitten, että Yhdysvallat vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta.

Ranskan viranomaislähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille, että Euroopassa ei vielä tiedetä, mitä Iran tarkalleen ottaen nyt suunnittelee. Lähteen mukaan voi kuitenkin olla mahdollista, että Iranille määrätään uudelleen pakotteita, vaikka tahto ydinsopimuksen noudattamiseen on kova.

– Emme halua, että Teheran ilmoittaa huomenna toimista, jotka vahingoittaisivat ydinsopimusta, sillä siinä tapauksessa eurooppalaisten olisi määrättävä uudelleen sanktioita sopimuksen mukaisesti, lähde kommentoi.

Lue myös:

Sovinnollinen yhteistyö Arktisessa neuvostossa koki kolauksen – Tutkija: "Voimapolitiikka on tullut myös arktiselle alueelle"

Analyysi: Trumpilainen ulkopolitiikka jyräsi Rovaniemellä – Arktisella neuvostolla on nyt valkoinen hetki

Huippukokous Rovaniemellä päättyi dramaattisesti: Yhteistä loppujulistusta ei tule – katso tiedotustilaisuus tästä