Hyppää sisältöön

Varapresidentti Pence: Yhdysvallat langettaa sanktioita Venezuelan korkeimman oikeuden tuomareille

Venezuelan tiedustelupalvelun johtajana toimineen kadonneen kenraalin sanktiot poistettiin.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence Munchenin turvallisuuskokouksessa. Kuva: Roanld Wittek / EPA

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kertoi tiistaina, että Yhdysvallat laajentaa sanktioitaan ulottumaan kaikkiin Venezuelan korkeimman oikeuden 25:n tuomariin, mikäli he jatkavat rooliaan presidentti Nicolas Maduron "poliittisina aseina", kertoo uutistoimisto AP.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain sanktioita on langetettu noin 150:lle viranomaiselle ja yritykselle Venezuelassa.

Sen sijaan Maduroa vastaan kääntyneen kenraali Manuel Figueran sanktiot on nyt poistettu, Pence kertoi. Venezulan tiedustelupalvelun johtajana toiminut Figuera loikkasi oppositiojohtaja Juan Guaidon leiriin viime viikolla ja on sittemmin kadonnut.

Venezuelan korkein oikeus ilmoitti tiistaina, että seitsemää maan poliitikkoa vastaan tullaan nostamaan syytteitä. Nämä poliitikot tukivat viime viikolla Guaidon yritystä saada Maduro syrjäytettyä vallasta, kertoo uutistoimisto AFP. Syytteitä tullaan nostamaan maanpetoksesta ja salaliitosta.

Sairaalalaiva lähtee matkaan kesäkuussa

Pence kertoi myös puheessaan Council of the Americas -kauppajärjestölle, että Yhdysvallat lähettää merivoimien sairaalalaivan antamaan humanitaarista apua valtioille, jotka ovat ottaneet vastaan Venezuelan kurjia olosuhteita paenneita.

USNS Comfort -sairaalalaiva lähtee kesäkuussa viiden kuukauden matkalle Etelä- ja Väli-Amerikkaan. Yli kolme miljoonaa Venezuelalaista on lähtenyt kotimaastaan viime vuosien aikana. Comfort-laiva teki vastaavanlaisen matkan viime syksynä, jolloin se vieraili muun muassa Kolumbiassa.

– Kasvava epätoivo on aiheuttanut valtavan maastapaon, jollaista emme ole koskaan nähneet läntisellä pallonpuoliskolla, Pence sanoi tiistaina.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on varoittanut, että vuoden loppuun mennessä kaksi miljoonaa ihmistä lisää tulee jättämään Venezuelan.

.
.