Kone Hissien 500 työntekijää lakkoon – Pääluottamusmies syyttää yhtiötä yksipuolisesta sanelusta, työnantaja pitää lakkoa laittomana

Lakon aikana hoidetaan vain ihmishenkeä uhkaavat hätätapaukset.

Kone Oyj
Koneen logo.
Mikko Stig / Lehtikuva

Kone Hissien työntekijät ovat tänään vuorokauden mittaisessa lakossa pitkäaikaisen sopimuskiistan takia, kertoo pääluottamusmies Tapio Kuhmonen. Lakko koskee hieman yli 500 työntekijää eri puolilla Suomea.

Kone Hissien mukaan työnseisaus on laiton.

Lakon aikana hoidetaan vain ihmishenkeä uhkaavat hätätapaukset, eli esimerkiksi hissiin jääneet ihmiset autetaan pois. Hissien, portaiden ja ovien asennukset ja kunnossapitotyöt sen sijaan seisovat tämän päivän ajan.

Pääluottamusmies Kuhmosen mukaan mielenilmaisun taustalla on pitkään jatkuneet erimielisyydet paikallisen sopimisen pelisäännöistä. Kuhmonen syyttää Kone Hissejä sopimusten yksipuolisesta rikkomisesta, joka on hänen mukaan jatkunut jo useamman vuoden.

– Paikalliset sopimukset ovat sinällään hyvä tapa räätälöidä työntekijöiden ja yhtiön tavoitteita yhteen. Jos se kuitenkin menee yksipuoliseksi saneluksi, se ei ole paikallisen sopimisen hengen mukaista, sanoo Kuhmonen.

Kuhmosen mukaan Kone Hissit ei ole täyttänyt sopimusvelvoitteitaan esimerkiksi sen osalta, kuinka kukin asentaja saa palkkaa. Lisäksi työnantaja on riitatilanteissa yksipuolisesti päättänyt, kuinka tilanne ratkaistaan, vaikka Kuhmosen mukaan se vaatisi neuvotteluja työntekijäosapuolen kanssa.

Kone Hissit pitää lakkoa laittomana

Kone Hissien henkilöstöjohtaja Elina Jokinen tuomitsee työnseisauksen laittomaksi, koska osapuolilla on voimassa oleva työehtosopimus. Hän kiistää yhtiön rikkoneen paikallisia sopimuksia ja sanoo kyseessä olevan näkemyserot sopimusten tulkinnasta.

– On hyvin valitettavaa, että erimielisyyksistä ei ole päästy yhteisymmärrykseen hyvän paikallisen sopimisen keinoin, vaan työntekijäpuoli on päätynyt lakkoon, sanoo Jokinen.

Sopimusrikon riitauttaminen on työläs prosessi

Pääluottamusmies Kuhmosen mukaan suuri ongelma on se, että Kone Hissit ei usein joudu vastuuseen sopimuksen rikkomisesta. Työntekijä voi viedä sopimusrikkomuksen työtuomioistuimeen, mutta moni jättää sen tekemättä, koska se on työläs prosessi.

– Sopimusrikkomusta käsittelevissä sovitteluissa ei aina päästä edes alkuperäisen sopimuksen mukaisiin tavoitteisiin, vaikka molempien osapuolien pitäisi kunnioittaa sopimusta, joka on tehty yhdessä, Kuhmonen toteaa.

Erimielisyydet paikallisen sopimisen pelisäännöistä ovat Kuhmosen mukaan jatkuneet jo kahden–kolmen vuoden ajan.

– Nyt asiat ovat menneet niin solmuun, että työntekijöillä ei ole muuta keinoa selvittää asiaa.

Vuorokauden kestävä lakko alkoi tänään keskiviikkona kello 7. Konen Hissien työntekijät kuuluvat Teollisuusliittoon.

Uutista muokattu 8.5.2019 klo 9.10: Lisätty Kone Hissien kommentti.