The New York Times julkistaa Trumpin verotiedot takavuosilta – Menetti enemmän rahaa kuin kukaan muu yhdysvaltalainen

Lehden saamat tiedot eivät ole samoja, joita demokraattipuolue on vaatinut.

Donald Trump
The New York Timesin tietojen mukaan Donald Trumpin yritystoiminta on takavuosina ollut ennätyksellisen tappiollista.
The New York Timesin tietojen mukaan Donald Trumpin yritystoiminta on takavuosina ollut ennätyksellisen tappiollista.Craig Lassig / EPA

Sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa presidentti Donald Trumpin verotiedot vuosilta 1985 – 1994.

Lehden mukaan Trumpin yritystoiminta on ollut heikommin kannattavaa, kuin tähän saakka on uskottu.

Trumpin kerrotaan menettäneen yritystoiminnassaan rahaa kaikkiaan 1,17 miljardia dollaria. 1990 ja 1991 hän menetti kumpanakin vuonna rahaa yli 250 miljoonaa dollaria. Tämä tekee hänet Yhdysvaltain verohallinnon tilastoissa henkilöksi, jonka omaisuus kutistui ylivoimaisesti nopeimmin koko maassa.

Kyseisenä kymmenen vuoden aikana Trumpin omaisuus koostui lähinnä kasinoista, hotelleista ja asuinrakennuksista. Näinä kymmenenä vuonna hänen taloustappionsa olivat niin suuret, että hän maksoi veroja vain kahtena vuonna.

Lehti kiinnittää huomiota siihen, että Trumpin tulonlähteet vaihtelivat suuresti vuosittain. Hänen isänsä Fred Trump, jolta Donald oli suuren omaisuutensa perinyt, keskittyi vakaasti vuokra-asuntojen rakentamiseen New Yorkiin.

Donald Trump puolestaan sai suuren osan tuloistaan lähes joka vuosi eri lähteistä.

1990-luvun alussa hän pystyi kasvattamaan omaisuuttaan väittämällä, että on aikeissa ostaa eri pörssiyhtiöitä. Tämä nousu hupeni, kun sijoittajat lakkasivat uskomasta hänen puheisiinsa.

90-luvun alussa hän yritti laman keskellä saada kongressin muuttamaan verosääntöjä, jotta yritysten toiminta helpottuisi. Hänen oma yritysryppäänsä oli katastrofin partaalla.

– Kiinteistöliiketoiminta on ehdottomasti lamassa. Emme näe mitään merkkiä käänteestä. Toivetta investoinneista ei ole. Kaikilla menee huonosti, kaikilla, hän tuskaili.

The New York Timesin mukaan Donald Trump kärsi tuolloin satojen miljoonien dollarien tappiot, mutta sen sijaan hänen yhä liiketoiminnassa mukana ollut isänsä menestyi. Fred Trumpin yhtiöiden voitto oli tuolloin 53,9 miljoonaa dollaria. Tappiota tuotti vain 15 miljoonan sijoitus hänen poikansa liikeyhtiöihin.

Presidenttinä Donald Trump on kieltäytynyt antamasta verotietojaan kongressin tutkittaviksi. Kongressin demokraatit haluavat tutkia niitä, koska epäilevät Trumpin yhtiöiden jatkuvan liiketoiminnan aiheuttava presidentille jääviysongelman. Vaatimus koskee aikaa vuodesta 2016 eteenpäin.

Lähteet: Reuters, AFP