Iran vetäytyy osittain ydinsopimuksestaan – USA irtautui jo aiemmin

Iran vaatii liennyttäviä toimia sopimuksessa vielä olevilta mailta 60 päivän kuluessa.

Lähi-itä
Lumisia vuoria vasten kohohoavia ydinlaitoksen torneja
Arakin raskasvesilaitos vuonna 2011 otetussa kuvassa.Hamid Forutan / EPA

Iran on ilmoittanut lopettavansa noudattamasta osaa ydinkieltosopimuksen velvoitteista.

Asiasta on ilmoitettu muille sopimuksessa oleville maille, kuten Britannialle, Saksalle, Kiinalle, Ranskalle ja Venäjälle. Yhdysvallat kuului sopimukseen aiemmin, mutta on sittemmin irtautunut siitä.

Iranin presidentti Hassan Rouhani totesi puheessaan, että sopimuksessa vielä mukana oleville maille annetaan 60 päivää aikaa laatia uusi sopimus Iranin kanssa. Sopimuksen pitäisi ratkaista Iranin pankki- ja öljysektoriin kohdistuvista pakotteista johtuvat ongelmat.

Yhdysvallat on asettanut Iranille hyvin ankaria pakotteita, jotka rampauttavat muun muassa sen öljyteollisuutta ja pankkialaa.

Jos sopimukseen ei päästä, Iran lopettaa Kiinan kanssa yhteistyössä toteutettavan hankkeen muuntaa Arakin raskasvesireaktori siten, ettei sillä enää voi tuottaa ydinasekelpoista plutoniumia.

Viime viikolla Yhdysvallat sanoi irti sopimuksen, jonka mukaan Iran voi vaihtaa rikastettua uraania vähemmän jalostettuun uraaniin Venäjän kanssa. Iranilta evättiin myös mahdollisuus myydä raskasta vettä Omaniin. Raskasta vettä käytetään tietyissä ydinvoimaloissa ydinreaktioiden hidastimena.

Yhdysvaltain irtautui sopimuksesta, koska presidentti Donald Trump piti sitä haitallisena. Iranin asevoimat toimivat myös esimerkiksi Syyriassa ja tukevat Israelia vastaan sotivia järjestöjä, mitä Yhdysvallat ei hyväksy.

Yhdysvaltain irtautumiseen on suhtauduttu huolestuneesti eri puolilla maailmaa.

8.5. klo 10.30 Uutiseen lisätty tietoja Iranin vaatimuksista.

Lähteet: AP, Reuters