Vieläkö mietit, ketä äänestää eurovaaleissa? Vaalikone auttaa – äänestää voi kello 20:een asti

Ylen vaalikoneeseen on vastannut yli 90 prosenttia kaikista ehdokkaista.

eurovaalit
Europarlamenttivaalit 2019. Ylen vaalikone.
Vaalikone on suunniteltu niin, että sitä on mukava käyttää puhelimella.Tuomo Björksten / Yle

Suomi äänestää tänään sunnuntaina eurovaaleissa. Ylen vaalikone auttaa sinua tutustumaan ehdokkaisiin ja löytämään ne, jotka ovat kanssasi samaa mieltä.

Pääset vaalikoneeseen tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Oikeusministeriön vaalisivuilta (siirryt toiseen palveluun) löydät lisää tietoa äänestyspaikoista. Vaalihuoneistot ovat auki kello 20:een.

Suomalaiset valitsevat vaaleissa 13 edustajaa Euroopan parlamenttiin. Tämä juttu kertoo, mistä europarlamentti päättää ja miksi vaalit ovat tärkeät. Ehdolla on 269 ehdokasta. Heistä 252 eli yli 90 prosenttia oli vastannut Ylen vaalikoneeseen.

Europarlamentin vaaleissa koko Suomi on yhtä vaalipiiriä eli ketä tahansa ehdokasta voi äänestää missä tahansa päin Suomea.

Lue lisää: Ennakkoon annettujen äänten laskenta on jo käynnissä – Yle seuraa eurovaalipäivää hetki hetkeltä

Lue lisää: Euroopan uusi sukupolvi sai käsiinsä unionin, jonka perustamisen syy alkaa unohtua – Brysselin-kirjeenvaihtajan essee

Vaalikoneessa on 22 väitettä. Ne vaihtelevat suuria teemoja syleilevistä arvokysymyksistä hyvin konkreettisia politiikkatoimia käsitteleviin. Jokaiseen väitteeseen ei tarvitse ottaa kantaa, vaan väitteen voi ohittaa yksinkertaisesti jättämällä vastaamatta siihen, mutta mitä useampaan väitteeseen käyttäjä vastaa, sitä tarkemman tuloksen hän saa.

Vaalikoneen tekeminen kestää keskimäärin noin kymmenen minuuttia, mutta aika totta kai riippuu siitä, miten pitkäksi aikaa käyttäjä jää tutkimaan tuloksia.

Vaalikoneen ulkoasu on tuttu kevään eduskuntavaaleista. Tulossivu on vanhaan tapaan runsas: käyttäjä pääsee muun muassa vertailemaan näkemyksiään muiden käyttäjien vastauksiin. Kuitenkaan Vaalikoneeseen annettuja vastauksia ei yhdistetä mihinkään käyttäjää yksilöivään tietoon, kuten ip-osoitteeseen tai Yle-tunnukseen.

Vaalikoneen väitteiden tekemisestä voit lukea tarkemmin täältä.