Ylen tieto: Antti Rinne päätymässä keskustaan suurena hallituskumppanina, lisäksi vihreät, vasemmistoliitto ja RKP neuvotteluihin

SDP haluaisi vasemmistoliiton joka tapauksessa neuvotteluihin, toisesta suuresta puolueesta riippumatta.

hallitusneuvottelut
Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnassa Helsingissä 8. toukokuuta.
Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnassa Helsingissä 8. toukokuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ylen lähteiden mukaan hallitustunnustelija Antti Rinne on päätymässä keskustaan toiseksi suureksi puolueeksi hallitusneuvotteluihin SDP:n kumppaniksi.

Jotta Rinteen ajatus voisi toteutua, se vaatii keskustan kyselystä ja puoluejohdolta myönteistä vastausta Rinteen eiliseen vetoomukseen. Antti Rinne vetosi eilen, että keskusta ilmoittaisi olevansa valmis hallitusneuvotteluihin, jos hallitustunnustelijan kutsu käy.

Muut puolueet hallitusneuvotteluissa olisivat vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Jos näistä puolueista syntyy hallitus, sillä on 117 edustajaa. SDP:llä on 40 kansanedustajaa, keskustalla 31, vihreillä 20, vasemmistoliitolla 16 ja RKP:llä 10.

Tässä vaihtoehdossa oppositioon jäisivät perussuomalaiset 39 kansanedustajaa, kokoomus 38 edustajaa, kristillisdemokraatit 5 edustajaa sekä Liike Nyt 1 edustaja.

Hallitustunnustelija Antti Rinne on harkinnut tunnustelujen aikana myös sellaista vaihtoehtoa, että hän kutsuisi vasemmistoliiton joka tapauksessa hallitusneuvotteluihin, oli SDP:n lisäksi toinen suuri puolue kumpi tahansa, keskusta tai kokoomus.

Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tapaavat tai keskustelevat puhelimitse hallitustunnusteluista kello 10.00. Antti Rinne haluaa tietää, onko keskusta valmis hallitusneuvotteluihin, jos kutsu käy.

SDP:ssä puntaroitiin viime hetkiin asti: Keskusta vai kokoomus?

SDP:ssä on puntaroitu aivan viime hetkiin asti valintaa keskustan ja kokoomuksen välillä. Puolueessa on vieroksuttu kokoomuksen talouslinjauksia ja sitä, ettei kokoomus olisi valmis hallitukseen vasemmistoliiton kanssa.

SDP:ssä on tulkittu kokoomuksessa olevan myös hajanaisuutta ja erilinjaisuutta tulevaisuudessa tarvittavasta talouspolitiikan kireydestä. Mikäli hallitusohjelmassa kokoomuksen kanssa SDP joutuisi suostumaan kireään talouspolitiikkaan, puolueen mahdollisuudet toteuttaa vaalilupauksiaan vähenisivät.

SDP:tä arveluttavat myös kokoomuksen tavoitteet työelämän lainsäädännössä. Kysymys on esimerkiksi työehtosopimusten yleissitovuudesta ja paikallisesta sopimisesta.

Hallitustunnustelija Antti Rinne on korostanut muutoksen tarvetta ja eriarvoisuuden kaventamista sekä lisärahan tarvetta koulutukseen.