Merituulihankkeet kaipaavat valtion apua

Suomessa on suunnitteilla satoja merituulivoimaloita, mutta toistaiseksi tuotanto on Porin Tahkoluodon varassa.

Oulu
Porin merituulipuisto
Porin edustalle Tahkoluotoon on rakennettu merelle 11 tuulivoimalaa.Mika Viljanen / Yle

Merituulivoiman läpimurron arvioidaan olevan Suomessa vielä vuosien päässä, mutta kiinnostusta merivoimaloihin riittää edelleen.

Myllykohtaisten kustannusten halpeneminen, tekniikan nopea kehittyminen ja hyvät tuuliolosuhteet puoltavat merihankkeita, mutta hidasteitakin on useita.

Alalla koetaan, että Suomessa on otettu takapakkia viime vuosina. Yksi pahimmista takaiskuista merihankkeille oli kiinteistöveron uudistus viime vuonna, kertoo Suomen tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie.

– Merellä tarvitaan laajemmat perustukset, mikä nostaa myös kiinteistöveroa. Merellä vero megawattituntia kohden on kuusi euroa, kun maalla se on kahden euron paikkeilla, Paalatie laskeskelee.

Verotuksen lisäksi alalla toivotaan valtion vastaantuloa kantaverkon laajentamisessa merelle. Paalatien mukaan esimerkiksi Pohjanmerellä Saksan, Hollannin ja Tanskan kantaverkko ulottuu merelle saakka. Suomessa merikaapelin ja sähköaseman kustannukset jäävät tuulivoimayhtiön harteille.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)

Meriperusteisen tuulivoiman tuotanto on Suomessa edelleen Porin Tahkoluodon voimaloiden varassa. Siellä sähköä jauhaa merellä 11 tuulivoimalaa.

Kemissä Ajoksen edustalla merellä on kahdeksan voimalaa kivilouheesta rakennetuilla saarekkeilla.

Perämerellä on suunnitteilla useita merelle sijoittuvia tuulivoimahankkeita, joissa Kalajoen ja Tornion väliselle merialueelle tulisi jopa satoja voimaloita.