Ruotsalaisen Isis-terroristin lapset pelastettiin Syyriasta – kärsivät aliravitsemuksesta, yksivuotias painoi alle kolme kiloa

Seitsemän sisarusta jäi orvoksi, kun isä ja äiti kuolivat Syyriassa. Isisin alueelta paenneille siviileille tarkoitetulla leirillä riutuneiden sisarusten kohtalo on puhuttanut Ruotsissa useita viikkoja.

Isis
Nainen ja lapsi
Isis-taistelijan vaimo ja lapsi al-Holin leirissä Syyriassa maaliskuun lopussa. Kuvan henkilöt eivät liity uutiseen.Giuseppe Cacace / AFP

Syyriassa kuolleen ruotsalaisen Isis-terroristin Michael Skråmon pienten lasten kohtalo on ratkennut. Isisin alueelta paenneille siviileille tarkoitetulla al-Holin leirillä viruneet seitsemän lasta ovat päässeet ruotsalaisen viranomaisdelegaation mukana turvaan Irakiin.

1–8-vuotiaat lapset tapasivat tiistai-iltana isoisänsä Patricio Galvèzin Pohjois-Irakin Erbilissä.

– Tuntuu upealta, Galvèz kuvailee tunteitaan Ruotsin radion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Tänään keskiviikkona lapset toimitettiin tutkimuksiin sairaalaan. Aftonbladet-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaikki lapset kärsivät aliravitsemuksesta ja vatsaongelmista leirin kurjien olojen seurauksena. Lääkärit seuraavat lasten vointia ainakin viikon.

Ruotsiin pääsy vienee viikkoja

Galvèz ei vielä tiedä milloin hän voi matkustaa lastenlastensa kanssa Ruotsiin. Lasten täytyy ennen kotimatkaa saada uudet matkustusasiakirjat ja viranomaisten pitää varmistaa Syyriassa syntyneiden sisarusten identiteetti.

– Olemme täällä ehkä kaksi tai kolme viikkoa, arvioi isoisä Galvèz.

Michael Skråmo ja tämän vaimo Amanda Gonzales lähtivät vuonna 2014 Syyriaan liittyäkseen Isisiin ja veivät mukanaan neljä Ruotsissa syntynyttä lastaan. Syyriassa heille syntyi vielä kolme lasta lisää. Sekä Michael että Amanda Skråmo saivat surmansa aiemmin tänä vuonna.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Orvoiksi jääneiden lasten kohtalo on puhuttanut Ruotsissa sen jälkeen, kun sanomalehti Dagens Nyheterin toimittaja ja kuvaaja huhtikuussa vierailivat lasten luona Syyriassa (siirryt toiseen palveluun). Suurta huomiota Ruotsissa herättäneessä raportissa kerrottiin Skråmon lasten riutuvan leirillä vaikeissa oloissa. Nuorin sisaruksista, yksivuotias Mohammed, painoi tuolloin alle kolme kiloa.

Dagens Nyheterin mukaan leirillä oli huhtikuussa yli 60 ruotsalaislasta, jotka olivat päätyneet Syyriaan joko vanhempiensa mukana tai syntyneet siellä. Pohjoismaat ovat pohtineet keinoja auttaa Syyriassa vaikeissa leiriolosuhteissa eläviä Isis-taistelijoiden lapsia.

Lue myös:

SVT: IS-terroristen Michael Skråmos barn i Irak: "Måste identifieras" (siirryt toiseen palveluun)

Dagens Nyheter: Skråmos barn återförenade med morfar: "Känns underbart" (siirryt toiseen palveluun)