Suomalainen dj-legenda Markku Vesala eli dj Edward on kuollut

Dj Edward oli suomalaisen dj-kulttuurin uranuurtaja. Hän voitti tiskijukkien Suomen mestaruuden kymmenen kertaa.

musiikki

Kautta Suomen tunnettu tiskijukka, dj Markku Vesala eli dj Edward on kuollut. Vesala menehtyi Lappeenrannassa maanantain ja tiistain välisenä yönä sairauden uuvuttamana.

Tiedon vahvistaa Vesalan pitkäaikainen ystävä Jari Lyytikäinen.

Vuonna 1955 Haminassa syntynyt Vesala aloitti tiskijukkauransa dj Makena vuonna 1971. Edward hänestä tuli vuonna 1977, jolloin uuteen taiteilijanimeen innoitti jazzmuusikko Edward Vesala.

Markku Vesala voitti tiskijukkien Suomen mestaruuden 10 kertaa peräkkäin. Ensimmäisen kerran vuonna 1977.

– Tiskijukat ovat yleisön viihdyttäjiä ja ammattihulluja, kertoi dj Edward vuonna 1979 Ylen haastattelussa.

Dj Edvard ei tyytynyt vain levyjen pyörittämiseen, vaan hänen esiintymisensä oli aina myös spektaakkelimainen show. Vesala itse halusi, että tiskijukkien pitää kiinnittää huomiota esiintymisen visuaalisuuteen ja siihen, miten he esiintyvät tanssivalle yleisölle.

– Minä olen esiintyvä tiskijukka, ja mulla on omat kuviot, kertoi Vesala.

Markku Vesala kiersi 1970- ja 1980-luvuilla soittamassa discoissa, mutta lisäksi hän kiersi lukuisten suomalaisbändien kanssa. Dj:nä hän oli muun muassa Sleepy Sleepersin, Hurriganesin, Eppu Normaalin ja Yön keikoilla.

Dj Edward eli markku Vesala mottoripyörän päällä.
Dj Edward eli Markku Vesala kotikulmillaan Lappeenrannassa.Jari Lyytikäinen

Esikuva ja uranuurtaja

Jari Lyytikäinen seurasi dj Edwardin uraa pitkän aikaa Lappeenrannassa, jossa dj Edward viime vuosikymmenet asui.

– Hänellä oli valtava tietomäärä dj-alalta. Eetu yritti aina auttaa muita artisteja uralle ja saamaan levytyssopimuksia kertoo Lyytikäinen.

Lappeenrannassa pitkään asunut dj Macce eli Matti Korttinen oli dj Edwardin kanssa tekemisissä 1990-luvulta alkaen. Miehiä yhdisti yhteinen ammatti ja loppuun saakka jatkunut ystävyys.

Korttisen mielestä dj Edward oli suomalaisen dj-kulttuurin uranuurtaja. Hän oli hakenut esikuvansa yhdysvaltalaisesta radio-DJ Wolfman Jackista ja erityisesti elokuvasta American Graffiti (suom Svengijengi '62), jossa Wolfman Jack on mukana.

– Hän oli omaa luokkaansa showmaster-tyylissä, jossa dj puhuu ja on äänessä. Dj Edward on ollut monien suomalaisten tiskijukkien oppi-isä.

Matti Korttinen kertoo, että Markku Vesala oli kaikkea muuta kuin tavallinen hittejä soittava tiskijukka. Edwardin keikoilla pystyi tapahtumaan ihan mitä tahansa.

– Edwardin keikka oli kuin hallitsematon kaaos, jonka hän yhtä-äkkiä loi kokonaisuudeksi ja vei sitä vielä eteen päin.

Markku Vesala eli dj Edward lopetti dj-työt reilut kymmenen vuotta sitten, kun sairastelu alkoi viedä voimia. Sen jälkeen hän eläkkeellä oli tuttu näky Lappeenrannassa muun muassa moposkootterinsa kanssa.

– Vaikka Eetu kovasti sairasteli, niin ei hän koskaan sairauksiaan valitellut, kertoo Jari Lyytikäinen.