1. yle.fi
  2. Uutiset

Rohkeimmille viikonloppuna on jo shortsikeli – Lämpötila voi nousta lähes 20 asteeseen

Toukokuun alku on ollut tavallista viileämpi, mutta nyt lämpenee. Viikonlopun aikana Suomeen on luvassa sekä lämmintä ilmaa että useita sadealueita.

kevätsää
Loppuviikon ylimmät lämpötilat
Sää lämpenee viikon loppupuolella koko maassa.Yle Sää

Jos kevätsade ei pelota, lämpötilojen puolesta loppuviikolla voi vetää jo shortsit jalkaan. Keskiviikko jää tämän hetken ennusteen mukaan viikon kylmimmäksi päiväksi, kun maan korkeimmat lämpötilat pysyttelevät 10 asteessa.

Viikonloppuna maan etelä- ja keskiosien lämpötilat voivat kuitenkin nousta jo lähes 20 asteeseen. Maan pohjoisosissa voidaan yltää 15 asteen lukemiin.

Sää alkaa lämmetä jo torstaina, joka on myös viikon ainoa poutapäivä. Perjantaina kaakosta virtaa Suomen lämmintä ilmaa, joka tuo mukanaan myös vesisateet. Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kuvailee kevätsään kehitystä loppuviikolla jännittäväksi.

– Ennuste on varsin epävarma ja vaihteleva, eli jännittävä loppuviikko tulossa. Näyttää siltä, että sadetta tulee ja menee, mutta samalla on myös hyvin lämmintä, Kotakorpi sanoo.

Toukokuun alku oli poikkeuksellisen kylmä

Säästä tekee epävakaan se, että Suomen yllä pyörii loppuviikon aikana useampi sadealue. Perjantaina ja sunnuntaina maan yli liikkuvat sadealueet ovat yhtenäisempiä, ja vettä voi erityisesti maan etelä- ja keskiosassa tulla runsaastikin. Lauantaina sateet tulevat yksittäisinä kuuroina.

– Riippuen siitä, missä kohdassa sataa, lämmintä on joko 10, 15 tai jopa 18 astetta. Sateet pyörivät niin paljon, että ei voi selkeästi sanoa, missä on lämpimintä, Kotakorpi toteaa.

Auringonpaistetta metsässä.
Video näyttää, miten sadealueet ja kuurot pyyhkivät Suomen yli viikonlopun aikana. Aurinkokin pilkahtelee.

Sää ottaa askeleen kohti kesää myös siinä suhteessa, että tavanomaista kylmemmän toukokuun alun jälkeen viikonlopun lämpötilat ovat tavanomaista lämpimämpiä.

Erityisesti Lapissa muutos aiempaan on Kotakorven mukaan suuri. Maan pohjoisosiin satoi vielä keskiviikkona 15 senttiä uutta lunta, mutta viikonloppua vietetään parhaimmillaan 15 asteen lämpötiloissa. Koko maassa on toukokuun alussa eletty jopa poikkeuksellisen kylmiä päiviä.

– Nyt päästään nauttimaan keväisistä lämpötiloista. Luvassa on sellaista monia miellyttävää kevätsäätä. Erityisesti nyt siitepölykauden ollessa käynnissä sateet voivat olla monille tervetulleita, Kotakorpi sanoo.

Lue seuraavaksi