Äärimustasukkainen mies hakkasi, raiskasi ja julkaisi alastonkuvia kumppanistaan

Oikeuden mukaan mies yritti alastokuvia julkaisemalla saada naisen luopumaan rikosilmoituksesta ja toisaalta kostaa.

väkivaltarikokset
lakikirjoja hyllyssä
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa kuolemaan johtaneesta saunottamisesta. Kuvituskuva. Ismo Pekkarinen / AOP

Kumppaninsa pahoinpidellyt ja raiskannut mies on määrätty mielentilatutkimukseen. Lapin käräjäoikeus totesi miehen pahoinpidelleen ja raiskanneen naisystävänsä useita kertoja. Nainen oli raskaana ainakin osan väkivallan tekojen aikaan.

Kun nainen oli menossa tekemään rikosilmoitusta poliisilaitokselle, mies yritti estää tätä käyttämällä väkivaltaa. Tästä huolimatta nainen pääsi poliisilaitokselle.

Seuraavana päivänä mies jäi kiinni kaahattuan ensin poliisia pakoon huumaavien lääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Alastonkuvia Facebookin valeprofiiliin

Myöhemmin hän loi Facebookin profiilin naisen nimellä ja latasi sinne tämän alastonkuvia. Oikeuden mukaan mies yritti tällä tavalla saada uhrin luopumaan rikosilmoituksesta ja jatkamaan suhdetta tämän kanssa, toisaalta kyseessä saattoi oli kosto rikosilmoituksen tekemisestä.

Oikeuden mukaan naisen alastonkuvat olivat olleet laajasti muiden nähtävissä noin tunnin ajan tai pidempäänkin. Ainakin yksi todistaja oli ottanut näyttökuvan alastonkuvista.

Rikokset tapahtuivat Kemissä parin viime vuoden aikana.

Mies kiisti lähes kaikki syytteet, mutta oikeus totesi miehen menetelleen lähes kaikissa syytteissä kuvatuilla tavoilla. Kaikkiaan kaksitoista syytettä meni läpi oikeudessa, viisi syytettä hylättiin.

Oikeus totesi miehen olleen ajoittain voimakkaan mustasukkainen ja kontrolloineen kumppaniaan monin tavoin, muun muassa eristämällä tämän läheisistään. Kumppani kertoi oikeudessa miehen olleen myös ajoittain ahdistunut ja hänelleolleen muitakin psyykkiseen häiriöön viittaavia oireita. Käräjäoikeus pitääkin mahdollisena, että tekoihin on johtanut miehen mielenterveyden häiriö tai muu psyykkinen häiriötila.

Asian käsittely Lapin käräjäoikeudessa jatkuu ja tuomio tulee, kun miehelle tehtävä mielentilatutkimus on valmistunut.