Chydenian kehittämisestä palauteryöppy: kommenteissa toivottiin monipuolisemmin kauppoja, tilavampaa parkkihallia ja lisää viihtyisyyttä

Osa toiveista toteutuu ehkä jo lähiaikoina, lupaa kauppakeskuspäällikkö.

Kokkola
Kuvassa näkymä kauppakeskus Chydenian pääsisäänkäynniltä. Molemmin puolin käytävää on liikkeitä. Perällä näkyy kahvila.
Kuvaus ja leikkaus Ville Viitamäki / Yle

Kauppakeskus Chydenian tilanne herättää valtavasti mielenkiintoa Kokkolassa. Yle Kokkolan Facebook-sivulle tuli aiheesta yli 100 kommenttia ja ehdotusta muutamassa tunnissa.

Ehdotukset koskivat pääasiassa uusia liikkeitä, ruokapaikkoja, leikkipaikkaa ja parkkihallia. Yksi vastaaja tekisi Chydeniaan kongressikeskuksen.

Hyvä, sopivan kokoinen ja hintainen ruokakauppa, ruokatori/kauppahalli Rekon tyyliin, mukava visuaalinen ilme äänineen kaikkineen, kirppis, viihtyisä lounaspaikka/kahvila, jooga/sirkussali, erilaiset hoitojen tarjoajat, galleriat, keikkapaikka, lasten hyvä leikkipaikka yhdistettynä sohviin ja viherkasveihin tms, perheautoille tarkoitetut parkkipaikat. Nuoriso tykkäis kun ois tilaa, missä hengata ja touhuta. - Kommentti Facebookissa.

Chydeniasta on puolen vuoden aikana ilmoittanut lähtevänsä viisi liikettä. Näin siitä huolimatta, että kauppakeskuksen myynti on kasvanut. Viime vuonna se oli 40 miljoonaa euroa. Kävijöitä oli pari miljoonaa.

Facebookin kommenteissa Chydeniaan toivottiin muun muassa XXL- ja Stadium-urheiluliikkeitä, Flying Tigeria, Din Sko:ta.

Suurien ketjujen saaminen Kokkolaan on kuitenkin vaikeaa, koska niille nykyiset myynti- ja kävijämääräluvut eivät vielä riitä, kertoo kauppakeskuspäällikkö Tommy Forsman Chydenia Centeristä.

– Onhan se tietysti tosi asia, että isot ketjut rantautuvat ensin Helsinkiin, sitten isompiin kaupunkeihin ja sen jälkeen vasta Kokkolaan, toivon mukaan. Mutta onhan täällä myös loistavia paikallisia yrityksiä, joita varmaan kiinnostaa kaupanteko Kokkolassa.

Kuvassa kauppakeskuspäällikkö Tommy Forsman seisoo Chydenian aulassa.
Kauppakeskuspäällikkö Tommy Forsman kertoo, että vuokralaiset harkitsevat nykyisin tarkasti, laittavatko ne kivijalkamyymälää kauppakeskukseen. Ville Viitamäki / Yle

Monipuolisia kauppoja ja viihtymistä

Monen mielestä Chydeniassa on liian yksipuolisesti liikkeitä. Kauppakeskuksen runsaasta 30 vuokralaisesta lähes puolet on vaatekauppoja.

Eipä tuonne ole ollut enää mitään asiaa kun Clas Ohlsonkin lähti pois. Miehille ei mitään kyseisessä paikassa.. - Kommentti Facebookissa.

Kauppakeskuspäällikkö Tommy Forsman uskoo, että jatkossa kattaus on monipuolisempi ja esimerkiksi palvelut lisääntyvät.

– Tässä on prosentuaalisesti ollut ehkä vähän turhankin paljon muotiliikkeitä, kun katsotaan koko vuokralaismixiä. Varmaan lähiaikoina meillä on enemmän kahviloita ja palveluita ja ravintoloita tai kahviloita, mitä nykyään tuodaan kauppakeskuksiin näiden vaateliikkeiden tilalle.

Apteekki, kenkäkauppa, Tiger, joku kiva nopea ruokaravintola esim kung food panda, stadium.... Kommentti Facebookissa.

Kuvassa kauppakeskus Chydeniassa olevia kahviloita.
Chydeniaan toivotaan lisää kahviloita ja ruokapaikkoja.Ville Viitamäki / Yle

Ostoskeskusten luonne on muuttunut viime vuosina entistä enemmän kohtaamispaikoiksi, joissa viihdytään.

Olohuonemainen kahvila, jossa voi tehdä hommia esim läppärillä. - Kommentti Facebookissa

Chydeniaa on syytetty paikallaan polkemisesta. Nyt kauppakeskukselle etsitään pehmeämpää yleisilmettä ja olohuonefiilistä. Sohvia, kahviloita, latauspisteitä?

– Latauspisteitä, ehkä jotain kasvejakin ja ties mitä, katsotaan nyt mitä tulee, Forsman kaavailee.

Rakennus voisi olla vaikka hieno, laadukas kerrostalo isoine lasiparvekkeineen ja rakennuksen alakerta voisi olla ravintoloille ja kahviloille suurine ikkunoineen jotka kesäisin saisi auki ja toiminta laajenisi ulos. Viherkasveja ja tunnelmaa. Hieman kirjastosta mallia. Nykyisellään rakennus on liian sokkeloinen ja tunkkainen kauppakeskukseksi. - Kommentti Facebookissa.

Kuvassa Intersport-kauppias Tommi Martikainen seisoo liikkeensä edustalla.
Intersport-kauppias ja yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tommi Martikainen järjestää Chydeniassa tapahtumia.Ville Viitamäki / Yle

Leikkipaikka ja parkkihalli

Lapsiperheet ovat toivoneet kauppakeskukseen leikkipaikkaa. Sellainen avataan toukokuun lopulla. Chydeniaan tulee lisäksi valomainontatauluja korvaamaan äänimainontaa.

Äänimaailmalle saisi tehdä myös jotain. Nyt mielestäni meluisa. Haluaa mahdollisimman pian pois. Rauhallisempi kahvila olisi kiva. Nykyinen on keskellä eikä siinä halua keskustella enempää, kun kaikki kuulevat sanomasi. - Kommentti Facebookissa.

Chydeniassa panostetaan jatkossa entistä enemmän myös ihmisiä osallistaviin tapahtumiin. Niitä järjestää muun muassa kauppakeskuksen yrittäjäyhdistys.

– Meillä oli autoratakilpailu ja muutama viikko sitten täällä vieraili Kruunupyyn sometähti Jennifer Erica. Pyrimme tekemään erilaisia juttuja tuomaan elämyksiä eri tavalla. Ei aina kaupallisia juttuja vaan lähdetään tekemään asioita, joista ihmiset on kiinnostuneita, kertoo yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja, Intersport-kauppias Tommi Martikainen.

Kuvassa autoja parkissa kauppakeskus Chydeniassa.
Chydenian parkkihalli on ahdas ja epäkäytännöllinen.Ville Viitamäki / Yle

Myös harmaita hiuksia aiheuttavan parkkihallin ahtauteen etsitään ratkaisua. Jos asemakaava mahdollistaa, parkkihallin muutamasta kerroksesta poistetaan nurkkaruudut ja muita ruutuja levennetään, jolloin isot autot mahtuvat paremmin ja autojen välissä on tilaa liikkua.

560 Mersu oli liian pitkä ja ml Mersu liian korkia ja 560 otti pohjastaki kiinni ja ihan vakio alusta autosa. Kai sinne jollaki kuplalla tai Ladalla pääsee. - Kommentti Facebookissa.

Tunnin parkkiajat ainakin osaltani johtanut siihen, että haen just sen mitä tarvitsen ja poistun. Parkkihalli ahdas. Ikävä niitä mittaripaikkoja, jonne sai jättää auton 3h ajaksi ja haahuilla rauhassa ostoksilla. - Kommentti Facebookissa.