1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lyhyet

Kainuun ammattiopisto havittelee Pelson vankilan harvinaista geenipankkikarjaa

Pelson vankilan lehmille ja lampaille etsitään uusia koteja.

Lyhyet
Lammas kurkistaa karsinan raosta.
Pelson vankilassa asustavat suomenlampaat saatetaan sijoittaa useampaan eri paikkaan. Yle

Kainuun ammattiopisto on virallisesti ilmoittautunut Pelson vankilan alkuperäiskarjan hoitajaehdokkaaksi.

Vankilan geenipankkikarjaan kuuluu nyt noin 55 lapinlehmää (pohjoissuomenkarja), 60 hiehoa ja lehmävasikkaa. Lammasgeenipankkiin kuuluu noin 680 uuhta ja karitsaa. Lampaat ovat roduiltaan suomenlampaita ja kainuunharmaslampaita.

Kaikkiaan geenipankkikarjan sijoituspaikaksi halukkaita tiloja on kolmisenkymmentä, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriöstä. Ilmoittautumisaikaa oli vappuun asti. Suurin osa ilmoittautuneista on yksityisiä maanviljelijöitä.

Seuraavaksi ministeriö päättää, järjestetäänkö karjan hoidosta vielä erillinen tarjouskilpailu vai valitaanko sijoituspaikat suoraan ilmoittautuneista.

Pelson vankilan sijaintipaikka vaihtuu muutaman vuoden päästä ja samalla rikosseuraamusvirasto luopuu vankilan karjasta.

On mahdollista, että karja sijoitetaan useaan eri paikkaan. Ministeriön toiveena kuitenkin on, että lampaat sijoitettaisiin yhteen paikkaan ja lehmät yhteen paikkaan. Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Tuula Pehun mukaan voi silti olla mahdollista, että lampaat joudutaan sijoittamaan useaan eri paikkaan.

Lue seuraavaksi