Tornio tavoittelee: Ulkomaiset turistit viipymään edes yhdeksi yöksi ja sähköt viimeisille pohjoisille radoille

Torniossa yrittäjät haluavat elinkeinoelämään lisää avoimuutta ja julkista keskustelua.

yrittäjyys
Moottorikelkkailijoita joen jäällä auringonlaskua vasten
Tornion matkailu on jäänyt jälkeen muusta Lapista.Risto Kantola

Torniossa kehittämisessä tärkeintä on matkailun kehittäminen ja keskeisen sijainnin hyödyntäminen. Matkailun eteen Torniossa on viime aikoina tehty työtä. Kemillä ja varsinkin Rovaniemellä on etumatkaa matkailun alalla, mutta Torniossa lähdetään kuromaan eroa hiljalleen kiinni.

– Moni ulkomainen turisti käy Torniossa Lapin-matkallaan. Ensivaiheessa yritetään saada heitä viettämään yksi yö Torniossa,sanoo Team Botnian toimitusjohtaja Marko Alamartimo.

Tornio sijaitsee rautateiden, maanteiden ja meritien risteyksessä. Valtakunnan rajalla sijaitsevassa Torniossa keskeistä sijaintia halutaan hyödyntää kehittämällä kaupungista logistista keskusta. Töitä on jo tehty lähinnä kumipyöräliikenteen osalta.

Mikäli Metsä Group rakentaa Kemiin uuden biotuotetehtaan, on pohjoisen rataosuuksien sähköistäminen entistä tärkeämpää.

Keminmaasta Tornioon ja siitä edelleen Kolariin vievä osuus on toistaiseksi sähköistämättä. Tornion kaupungin ja paikallisten yrittäjien omistama kehitysyhtiö Team Botnia huolehtii, että ratainvestointipäätöksen tueksi on tietoa.

– Tehtävämme on varmistaa, että isompia ratainvestointeja varten on mahdollisimman hyvää pohjatietoa. Puuta voi tulla rautateitse myös pohjoisen Ruotsin puolelta, sanoo Alamartimo