1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Espoon poliisi paljasti laajan rikosvyyhdin: mies hyväksikäytti lapsia netissä

Uhreina on noin 40 alaikäistä tyttöä, jotka asuvat eri puolilla Suomea.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Espoon poliisi tutkii laajaa lasten hyväksikäyttövyyhtiä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Max Bock Espoon poliisista kertoo Ylelle, että kolmekymmentävuotiasta espoolaismiestä epäillään sosiaalisessa mediassa tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Uhreina on noin 40 alaikäistä lasta, jotka asuvat eri puolilla Suomea.

– Sosiaalinen media ei tunne kaupunkien maantieteellisiä rajoja tunne, eli uhrit ovat ihan ympäri Suomea, Bock kertoo.

Juttukokonaisuutta tutkitaan lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä. Nuorimmat uhrit ovat noin 10-vuotiaita. Poliisin mukaan kaikki asianomistajat ovat tyttöjä.

– Nuorin lapsista on noin 10 vuotta ja vanhimmat ovat lähellä tuota suojaikärajaa.

Bock kertoo, että tässä vaiheessa esitutkintaa vaikuttaisi siltä, ettei mitään fyysistä kanssakäymistä tai kasvokkain tapaamista ei ole tapahtunut. Poliisin mukaan epäilty mies on lähestynyt alaikäisiä lapsia sosiaalisen median palveluissa.

– Instagramia on käytetty tässä ehkä yleisimmin. Epäilty on käynyt uhrien kanssa seksuaalissävytteistä keskustelua, minkä lomassa on vaihdettu kuva ja videomateriaalia, Bock kertoo.

Epäilty vangittuna

Poliisi vangitsi epäillyn maaliskuun alkupuolella. Bock sanoo, että tässä vaiheessa esitutkintaa tekojen epäillään tapahtuneen vuonna 2018 ja alkuvuodesta 2019.

Tapaus tuli poliisin tietoon, kun yksi uhreista kertoi tapahtuneesta eteenpäin.

– Selvitimme rikoksesta epäillyn henkilöllisyyden ja otimme hänet kiinni, jonka sen jälkeen pääsimme muiden tapausten jäljille, Bock kertoo.

Bock toteaa epäillyn toiminnan olleen systemaattista. Huolestuttavana hän pitää myös sitä, etteivät uhrit puhuneet tapauksista.

– Pidän tässä kokonaisuudessa huolestuttavana sitä, että alaikäisiä uhreja on hyvin paljon, mutta kukaan ei ole kertonut asiasta esimerkiksi vanhemmilleen tai jollekin aikuiselle, joka olisi saattanut asian poliisin tietoon. Tähän asiaan pitää tulevaisuudessa panostaa.

Laajan juttukokonaisuuden esitutkinta on vasta alkuvaiheessa.