Vaalimainoksen jättämisestä tienvarteen voi napsahtaa poliitikolle lasku tai sakko – nyt maisemaa koristavat paikoin kaksien vaalien mainokset

Vanhojen vaalimainosten poistamista valvotaan, mutta viranomaiset tekevät sen muun työn ohessa.

Kampanja-/vaalimainonta
vaalijulisteita
Vaalimainokset tulisi poistaa viimeistään viikon päästä vaalipäivästä. (arkistokuva)Marja Väänänen / Yle

Eurovaalit lähestyvät ja poliitikkojen vaalimainokset koristavat jälleen katukuvaa. Paikoittain katujen varsilta löytyy vielä myös eduskuntavaalien mainoksia, vaikka ne olisi pitänyt poistaa yli kaksi viikkoa sitten.

Vaalimainokset pitää poistaa viimeistään viikon kuluttua vaalipäivästä.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen mukaan vaalimainokset poistetaan pääsääntöisesti ajoissa ja yleensä viimeistään sen jälkeen, kun asiasta on huomautettu puoluetoimistoa.

Ely-keskus on tienvarsimainonnan valvova viranomainen. Vaalimainosten poistamista ei tarkkailla erikseen, mutta tilannetta pidetään silmällä teillä liikuttaessa.

Laki sallii pakkotoimet

Viranomainen voi myös itse poistaa mainokset ja laskuttaa siitä ehdokkaita. Tähän ei ole kuitenkaan turvauduttu, vaan kunnossapitourakoitsijat ovat tarvittaessa poistaneet mainoksia muun työn ohessa.

– Vielä ei ole tarvinnut lähettää laskuja. Mutta jos joudumme toteamaan, että vaalimainoksia ei poisteta tai että poistettavaa on liian paljon, niin laskuttamista on harkittava, toteaa projektipäällikkö Veijo Rajamäki Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta.

Pirkanmaan Ely-keskuksen lupapalvelusta kerrotaan, että laki sallisi asiassa myös pakkotoimet. Jos vaalimainoksia ei poistettaisi, voisi siitä seurata pitkän hallinnollisen käsittelyn jälkeen myös sakkoja.

Kunnat valvovat vaalimainontaa omilla alueillaan. Esimerkiksi Vaasassa valvontaan ei kuitenkaan ole erillistä resurssia, vaan kuten Ely-keskus, kaupungin virkamiehet valvovat sitä muun työn ohessa.

Vaasassa oli eduskuntavaalien aikana jonkin verran luvatonta mainontaa. Mainoksia laitettiin paikkoihin, jotka eivät ole virallisia mainospaikkoja kuten esimerkiksi kaupungin valaisinpylväisiin. Näissä tapauksissa Vaasan kaupunki kehottaa poistamaan mainokset huomauttamalla siitä mainostajaa sähköpostitse.