1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin oppositio kävi vastaiskuun – vaatii kumoamaan viimevuotiset vaalitulokset

CHP-puolue yrittää saada parlamentti- ja presidentinvaalit kumotuksi vastavetona Istanbulin vaalien uusimiselle.

Turkki
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan äänestämässä.
Vaalitulos Istanbulissa oli nöyryytys presidentti Erdoganille.Tolga Bozoglu / EPA

Turkin pääoppositiopuolue CHP vaatii, että maan viimevuotiset parlamentti- ja presidentinvaalit täytyy mitätöidä Istanbulin paikallisvaalien lisäksi. Vaatimus on vastaisku maan presidentille Recep Tayyip Erdoganille.

Erdoganin AKP-puolue ei hyväksynyt oppositiopuolue CHP:n pormestariehdokkaan Ekrem Imamoglun vaalivoittoa Istanbulissa, vaan kutsui Istanbulin vaaleja vilpillisiksi ja korruptoituneiksi. Turkin vaaliviranomaiset päätyivät määräämään, että Istanbulin paikallisvaalit on uusittava.

CHP sanoi keskiviikkona, että Istanbulin paikallisvaalien ja viimevuotisten vaalien vaalivirkailijat oli valittu samalla tavalla. Siksi puolue on pyytänyt viranomaisia kumoamaan myös viimevuotisten parlamentti- ja presidentinvaalien tulokset.

Maaliskuun lopussa käytyjen Istanbulin paikallisvaalien tulos oli äärimmäinen nöyryytys presidentti Erdoganille, joka on itse Istanbulin entinen pormestari.

Istanbulin uusintavaalit on määrä järjestää kesäkuun 23. päivä. CHP on kutsunut uusia vaaleja epädemokraattisiksi ja laittomiksi.

Myös Saksan ulkoministeri Heiko Maas on hämmästellyt uusintavaaleja. Maasin mukaan vaalien läpinäkyvyys ja tuloksen toimeenpano ovat demokratian peruspilareita.

Lue myös:

Ankaran ja Istanbulin pormestaripaikoista käydään kiivasta taistelua – presidentti Erdoğanin puolue väittää omien tietojensa perusteella voittaneensa Istanbulissa

Oppositio vei pormestarin paikan Ankarassa Turkin paikallisvaaleissa – Istanbulissa kaksi puoluetta julistautunut voittajaksi

Turkissa Erdoğanin AKP uhkaa hävitä ensimmäiset vaalit vuosiin

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi