Joutsenoon ja Sammonlahteen jäävät vain hyvinvointiasemat – Eksoten valtuusto päätti jättää jäljelle maakuntaan vain kaksi sote-keskusta

Lappeenrannan Sammonlahteen ja Joutsenoon tulisi vain hyvintointiasemat.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Potilaita ensiavussa
Emma Pietarila/Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valtuusto on päättänyt kehittää Eksoten palveluverkkoa niin, että maakuntaan jää vain kaksi täyden palvelun sote-keskusta. Toinen sote-keskuksista olisi Lappeenrannassa ja toinen Imatralla. Asian valmistelu tältä pohjalta siirrettiin Eksoten hallitukselle.

Eksoten valtuuston puheenjohtaja Taina Longan (kesk.) mukaan kahden sote-keskuksen ratkaisuun päädyttiin kustannussyistä.

– Tulevaisuudessa säästetään kustannuksia, kun nämä laajat palvelut on keskitetty, eikä niitä ole ripoteltu moneen paikkaan, Eksoten valtuuston puheenjohtaja Taina Lonka sanoo.

Käytännössä Eksoten valtuuston päätös merkitsee sitä, että Lappeenrannan Joutsenoon ja Sammonlahteen jää vain hyvinvointiasemat. Näille paikkakunnille oli tarkoitus tulla sote-keskukset. Myös maaseutukuntiin jää vain hyvinvointiasemia.

Hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterisen (sd.) mukaan Joutsenon ja Sammonlahden palvelut säilyvät entisellään. Niillä on muun muassa lääkäri paikalla, kuten nykyisinkin eikä niiden palveluja laajenneta esimerkiksi kuvantamispalveluilla. Kuvantamispalveluja on vain sote-keskuksista.

Eksoten valtuusto edellyttää myös, että Imatran sote-keskuksen nykyiset pidemmät aukioloajat säilytetään, jotta palveluja maakunnan pohjoisosasta ei tarvitse lähteä hakemaan Lappeenrannasta. Tämän lisäksi valtuusto katsoo, että Imatralle täytyy jättää vuodeosastopaikat.

Eksoten hallitus oli esittänyt, että maakuntaan tulisi neljä sote-keskusta ja seitsemän hyvinvointiasemaa. Hyvinvointiasemalla palvelut ovat suppeammat kuin sote-keskuksessa. Esimerkiksi lääkäri saattaa olla paikalla vain osan viikosta.