Hyppää sisältöön

Saamenkielinen opettajakoulutus kiinnostaa – pian alkaviin opintoihin saatiin kymmeniä opiskelijoita

Ensin tulevat kieliopinnot, sitten tarvittaessa kasvatustiede. Kieliryhmissä on jo nyt mukana opettajia.

Kuva: Sara Wesslin / Yle

Pulaan saamenkielisistä opettajista näyttää nyt todella tulevan helpotusta.

Yli kolmekymmentä opiskelijaa valittu aloittamaan saamen kieliopinnot Oulun yliopiston Ketterä korkeakoulu-ohjelmassa. Opintojen tähtäimenä on lopulta pätevyys myös kasvatustieteissä.

Koltansaamen opiskelijoita on aiemmin valittu yhdeksän. Tulevana syksynä opintonsa aloittaa 27 pohjoisaamen tai inarinsaamen kielten ja kirjallisuuden opiskelijaa.

Aiemmin Giellagas-instituutin johtaja Anni-Siiri Länsmankertoi tavoitteeksi saada kolmisenkymmentä saamen kieltä taitavaa tai siitä kiinnostunutta Ketterään korkeakouluun.

Valinnat pedagogisiin opintoihin järjestetään vuoden päästä erikseen. Suurin osa kielenopiskelijoista on valintahaastattelussa kertonut haluavansa jatkaa opettajaksi asti.

Opinnot järjestetään Inarissa

Osa opiskelijoista saattaa jättää opiskelun vain kielen tasolle, jos esimerkiksi opettajan pätevyys on jo takataskussa. Valituissa onkin jo aiemmin opettajan ammatissa toimineita henkilöitä.

– Suurin osa meidän opiskelijoista on pohjoisesta. Se johtuu siitä, että koulutuksen lähiopetusosuus, kielenopinnot järjestetään Inarissa, Oulun yliopiston Giellagas-instituutin projektikoordinaattori Tiina Mattanen kertoo.

Samoihin kieliopintoihin on tulossa opiskelijoita myös Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta. Pohjoissaamen opiskelijoita on tätä kautta valittu kymmenen ja inarinsaamen opiskelijoita aiotaan vielä valita yhdeksän.

Nämä opiskelijat ovat kuitenkin Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, eivät siis Ketterän korkeakoulun opiskelijoita.

Korjattu 9.5.2019 kello 10.39 Kysymyksessä on Saamelaisalueen koulutuskeskus, ei Saamelaisalueen koulutuskeskus Sajos. Sajos on saamelaiskulttuurikeskus.

.
.