Hallitusneuvotteluiden talouskysymysten ratkomisesta on tulossa hankala rasti

Kunnianhimoisen työllisyystavoitteen saavuttaminen voi jäädä haaveeksi.

hallitusneuvottelut
työmies rakennustyömaalla
Työmies rakennustyömaallaEmmi Korhonen / Lehtikuva

Hallitusneuvottelut aloitetaan talouden puolesta kohtuullisen suotuisassa tilanteessa. Työllisyysaste on selvästi parempi kuin muutama vuosi sitten, ja talouden yleisnäkymäkin on varovaisen positiivinen.

Ekonomisteja silti epäilyttää, miten monesta asiasta erimieliset päähallituspuolueet SDP ja keskusta pystyvät sopimaan työmarkkinoiden uudistamistoimista, joita tarvittaneen korkealle asetetun 75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

Elina Pylkkänen
Juuso Kuusisto / Yle

– Luulisin, että tavoite on saavutettavissa. Se tietysti se vaatii nyt vähän enemmän erilaisia toimia kuin edellisellä hallituskaudella. Työllisyyttä pitää nostaa erityisesti 20–74-vuotiaiden ikäryhmässä sekä lisätä nuorten mahdollisuuksia kouluttautua ja opiskella. 20–64-vuotiaiden työllisyysaste on jo 76,5 prosenttia, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen sanoo.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju on epäilevämpi työllisyyden kohentumisen osalta.

– Näyttää siltä, että tulevan talouskehityksen avulla Suomi pääsee korkeintaan 73,5 prosentin työllisyysasteeseen. Pitäisi tehdä kipeitä työmarkkinauudistuksia, joilla saataisiin kestävyysvaje kuriin ja ihmiset töihin. Vähän pelkään, että löytyykö päähallituspuolueilta valmiutta näihin uudistuksiin.

Sekä Kangasharju että Pylkkänen varoittavat rakenteilla olevaa hallitusta siitä, että lähivuosilta on turha odottaa jatkuvaa tukea talouspolitiikan toteuttamiseen.

Aki Kangasharju
Aki KangasharjuMesut Turan / Lehtikuva

– Ilman muuta hallituskaudelle mahtuu sekä talouden alamäkeä että ylämäkeä. Seuraavan hallituksen on valmistauduttava suhdannevaihteluihin ja niitä varten tarvitaan erilaisia talouden puskureita. Niitä hallituksen pitäisi pystyä rakentamaan, Kangasharju sanoo.

– Näyttää siltä, että talous kasvaa edelleen, mutta hitaammin kuin menneinä neljänä vuotena. Siinä mielessä hallituksen talouspolitiikasta on tulossa hyvin tasapainottelevaa. Finanssipolitiikan täytyy olla hyvin kurinalaista, Pylkkänen sanoo.