RKP painottaa sairaala-asioita, keskusta yrittäjyyttä – kokoomus saa ryhtyä tekemään oppositiopolitiikkaa

Hallitusneuvottelut käynnistyvät viiden puolueen kesken. Kokoomuksen kansanedustajat pitävät keskustan mukana oloa erikoisena.

hallitusneuvottelut
Exterior of the Diet of Estates in summer.
Jyki Lyytikkä / Yle

SDP ryhtyy hallitusohjelmaneuvotteluihin keskustan, vihreiden, vasemmiston ja RKP:n kanssa. Vaalimenestyjistä perussuomalaiset ja kokoomus siis jäävät ulos neuvotteluista.

Kokoomuksen kauhavalainen kansanedustaja Janne Sankelo on pettynyt, että hyvän vaalituloksen jälkeen edessä saattaa olla oppositio. Kokoomus on ollut oppositiossa viimeksi kaksitoista vuotta sitten.

– Tottakai jokaisen puolueen, joka saa hyvän vaalituloksen, tavoitteena on pääsy hallitukseen. Tiedän myös sen, että tunnustelut SDP:n Antti Rinteen kanssa ovat olleet tiivit ja ratkaisu ei ole ollut helppo, mutta tämänkin kaltaista lopputulosta saattoi odottaa.

Kokoomuksen kansanedustajat ihmettelevät keskustan valintaa.

– Onhan tämä vähän erikoinen asetelma merkittävän vaalitappion jälkeen. Keskusta on näköjään arvioinut, että rökäletappionkin jälkeen voi hallitukseen mennä, kuittaa Sankelo.

– Kaikkein yllättävintä tässä oli, että keskusta meni hallitusneuvotteluihin, mutta politiikka on moninaista, kommentoi myös Paula Risikko.

Savola: lähtökohta hallitukseen nyt erilainen

Keskustan ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola ymmärtää kokoomuksen harmituksen. Hän toteaa, että nyt kuitenkin hallitustunnustelija löysi paremmin yhteisiä tavoitteita keskustan kanssa.

– Asetettiin kymmenen kynnyskysymystä ja siinä ei ollut sellaista ylitsepääsemätöntä, mistä ei voitaisi neuvotella. Nyt sitten lähdetään neuvottelemaan.

– Meille äärimmäisen tärkeitä asioita on, että pystytään yrittäjien asemaa parantamaan, työllisyyttä parantamaan ja maatalouden kannattavuutta vahvistamaan. Tietysti puolustuskysymykset pitää myös huomioida hallitusohjelmassa, listaa Savola.

Savola myöntää, että lähtökohta hallitukseen on nyt hyvin toisenlainen kuin edelliskerralla.

– Se on rehellisesti sanottava, että onhan tämä ihan erilainen lähtökohta kuin edellinen keskusta-oikeistolainen hallitus, jossa talousasiat painottuivat vahvasti. Huomenna nähdään, kun kokoonnutaan säätytalolla, minkälaiset ajatukset on neuvottelevalla porukalla, sanoo Savola.

Ministerin salkkuja Savola ei vielä suostu jakamaan.

Puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.), Anna-Maja Henriksson (rkp), hallitustunnustelija Antti Rinne (sdp) ja puheenjohtaja Li Andersson (vas.) hallitusneuvotteluissa, jotka alkoivat Säätytalossa 8. toukokuuta
Puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.), Anna-Maja Henriksson (rkp), Antti Rinne (sd.) ja Li Andersson (vas.) hallitusneuvotteluissa, jotka alkoivat Säätytalossa 8. toukokuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

RKP painottaa yhdenvertaisuutta

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo, että vielä on liian aikaista arvioida, mitä Vaasan vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi nousseen RKP:n mahdollinen paluu hallituspuolueeksi merkitsee Pohjanmaalle.

RKP ajoi vaalikampanjassaan Vaasan sairaalan laajaa päivystystä. Samoin Pietarsaaren kaltaisten aluesairaaloiden asema oli esillä. Päivystys- ja keskittämisasetukset ovat supistaneet aluesairaaloiden toimintaa. Henriksson ei kuitenkaan suoraan nimeä niitä kynnyskysymyksiksi.

– Ylipäänsä on tärkeää, että saamme järkevän sote-uudistuksen aikaiseksi. Meille on tärkeää, että sellaiset edellisen hallituksen aikana tehdyt päätökset, jotka eivät olleet hyväksi kansalaisten yhdenvertaisuudelle, korjataan. Sairaaloissamme on oltava niin hyväntasoinen palvelu, että kansalaiset voivat luottaa siihen, että apua on saatavilla, pohtii Henriksson.

Mikäli hallitusneuvottelut viedään tuloksellisesti maaliin, odottaa Henrikssonia puolueen puheenjohtajana ministerinsalkku. Salkkujaolla hän ei kuitenkaan vielä vaivaa päätään.

– Kun hallitusneuvottelut on käyty, RKP ottaa kantaa siihen, lähdetäänkö hallitukseen vai ei. Vasta siinä vaiheessa on ajankohtaista miettiä eri salkkuja.

Risikko toivoo faktapohjaista oppositiopolitiikkaa

Kokoomuksen pitkäaikaisin ministeri ja edellisen vaalikauden puhemies Paula Risikko ei myönnä olevansa pettynyt, mikäli kokoomuksesta tulee oppositiopuolue. Hän sanoo, että tämä on politiikan pelisääntöjen mukaista.

– Mielestäni kokoomus teki viisaasti, ettei antanut periksi hallitustunnusteluissa. Vahva talous on se, miten Suomi pysyy hyvinvointiyhteiskuntana. Työllisyys ja yrittäjyys pitää pysyä tämänkin hallituksen huulilla, sanoo Risikko.

Henkilökohtaisesti hän ei myöskään ole pahoillaan, vaikka ihan keskeisimpiä tehtäviä ei nyt tulisikaan.

– Kansanedustajan työ on arvokasta työtä. Sitähän olen alunperin halunnut tehdä. Katsotaan sitten, onko muita tehtäviä vielä lisäksi, mutta en ole niitä ehtinyt vielä miettiä. Olen tosi kiitollinen, että olen politiikassa saanut tehdä niin monenlaista, miettii Risikko.

Risikolla on kokemusta myös oppositiopolitiikasta. Kokoomus oli opposiotiossa Risikon ensimmäisellä kaudella 2003-2007. Hän toivoo, että puolue tekee samanlaista politiikkaa kuin silloinkin.

– Silloin tehtiin faktoihin perustuvaa, ei populistista politiikkaa, eikä yritetty mustaa valkoiseksi. Uskon, että tehdään sellaista politiikkaa nytkin eli faktoihin perustuen, toteaa Risikko.