1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näytelmät

Mannerheim ratsastaa Porin teatterin lavalle

Tammikuussa ensi-iltansa saava Mannerheim ja saksalainen suudelma -näytelmä kuvaa muun muassa marsalkan ja saksalaisten suhteita.

Porin teatterissa vuonna 2020 esitettävässä Mannerheim ja saksalainen suudelma -näytelmässä pääosan esittää näyttelijä Janne Turkki. Kuva: Porin teatteri

Porin teatterissa nähdään ensi vuonna tulkinta Carl Gustaf Emil Mannerheimista, hänen elämästään ja vaikutuksestaan Suomen historiaan.

Teatterissa saa 25.1. ensi-iltansa Juha Vakkurin näytelmä Mannerheim ja saksalainen suudelma. Mannerheim-näytöksen lipunmyynti alkaa torstaina.

Porin teatteri. Kuva: Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle

Näytelmän pääosaa esittää Janne Turkki ja näytelmän ohjaa Christian Lindroos, joka ohjasi Porin teatterille vuonna 2017 suurtuotanto Tuntemattoman sotilaan.

"Suomen historian ensimmäinen suurmies"

Porin teatterin tulkinnassa Mannerheim on Suomen historian ensimmäinen suurmies, joka pelastaa Suomen useita kertoja ja jonka tärkein päämäärä on "pitää suomalaiset hengissä".

Näytelmä käsittelee muun muassa nuoren Suomen ja mahtivaltio Saksan ristiriitaista suhdetta sekä Mannerheimin omaa henkilökohtaista elämää ja romanttista suhdetta kamaripalvelijansa sisarpuolen kanssa.

Saksan Führerin Adolf Hitlerin ja marsalkka Mannerheimin kohtaaminen jatkosodan aikana. Kuva: SA-kuva

Sotilas ja valtionjohtaja

Venäjän armeijassa uraa tehnyt ja kenraaliluutnantiksi kohonnut Mannerheim tuli Suomen valkoisen senaatin joukkojen johtoon vuoden 1918 alussa, johti valkoisen armeijan voittoon sisällissodassa ja toimi Suomen valtionhoitajana 1918–19.

Talvi- ja jatkosodissa Mannerheim johti Suomen armeijaa ylipäällikkönä. Vuosina 1944–46 Mannerheim toimi Suomen tasavallan presidenttinä.