Lähde matkaan! Yle seurasi Eurooppa-päivän viettoa Italiassa, Romaniassa, Saksassa, Espanjassa, Britanniassa, Luxemburgissa, Virossa ja Suomessa

Kiinnostaako italialaisia juhlia EU:ta? Miksi EU-johtajat ovat koolla Romaniassa? Seuraa Ylen Eurooppa-päivän tarjontaa tässä artikkelissa.

Eurooppa-päivä
Eurooppa-päivän viettoa Narinkkatorilla Helsingissä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Liki 500 miljoonaa eurooppalaista viettää tänään torstaina Eurooppa-päivää EU:n pohjoisimmasta nurkasta Välimeren saarille.

Raportoimme tässä myös Eurooppa-päivän suomalaisesta päätapahtumasta Helsingin Narinkkatorilta. Tervetuloa mukaan!

22:30: Ylen Eurooppa-päivän seuranta on nyt päättynyt. Kiitos kaikille lukijoille! EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 15. toukokuuta ja varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta.

21:45: Anna Saraste, Berliini:

Eurooppapäivän kääntyessä iltaan berliiniläiset ovat kerääntyneet nauttimaan hyvästä ilmasta kaupungin puistoihin ja Spree-joen varrelle.

Ihmisiä Spree-joen rannalla Berliinissä.
Ihmisiä Spree-joen rannalla Berliinissä.Anna Saraste

Friedrichshainin ja Kreuzbergin kaupunginosien välissä sijaitsee vielä lyhyt osa muuria, joka jakoi vuoteen 1989 kaupungin kahtia.

Niin kutsuttu East Side Gallery on yksi kaupungin tärkeimpiä turistinähtävyyksiä. Paikallisille se on kuitenkin myös kaunis ja rauhallinen paikka keskellä kaupunkia.

Ihmisiä kadulla Berliinissä.
Ihmisiä kadulla Berliinissä.Anna Saraste

Itä- ja Länsi-Saksan yhdistyttyä Itä-Saksan alueet tulivat suoraan Euroopan unionin piiriin, ilman minkäänlaista hyväksymisprosessia.

Länsi-Saksa oli mukana perustamassa viiden muun keskieurooppalaisen maan kanssa Euroopan hiili- ja teräsyhteisöä vuonna 1957, joka oli nykyisen Euroopan unionin edeltäjä.

21:30: EU:n tulevaisuudessa useita ehdokkaita huolettaa oikeusvaltioperiaatteen tulevaisuus. Keskustelussa nousee esiin Unkarin tapaus ja sen tuomioistuintein riippumattomuus.

21:03: Ylen tulevaisuuteen keskittyvä EU-vaalitentti on alkanut. Mukana on eurovaaliehdokkaita useista eduskuntapuolueista. Useat ehdokkaat arvioivat, että tulevasta istuntokaudesta tulee parlamentissa varsin vaikea ja riitaisa.

20:40: Silja Massa, Tallinna:

– Viimeiset 15 vuotta ovat olleet Viron historian parasta aikaa, sanoi Kersti Kaljulaid puheessaan Eurooppa-päivän iltana Tallinnan Vapaudenaukiolla.

Viro liittyi EU:n jäseneksi vuonna 2004.

– Elämme nyt sellaisessa Virossa, josta emme miehityksen aikana osanneet edes haaveilla, Kaljulaid sanoi.

Satu Hassi puhuu lavalla.
Viron presidentti Kersti Kaljulaid.Silja Massa

– Tämän päivän virolaiset matkustavat vapaasti Italiassa ja Portugalissa, ja monet työskentelevät Helsingissä. Mutta Eurooppaa ei tarvitse etsiä muualta. Eurooppa on täällä Virossa ja me olemme eurooppalaisia.

Euroopan unioni on Kaljulaidin mukaan ennen kaikkea arvoliitto.

– Eurooppalainen kulttuuri nojaa ihmisoikeuksiin ja demokratiaan.

Kaljulaidin puhetta kuunteli Tallinna Vapaudenaukiolla useita satoja ihmisiä.

20:19: Jenna Vehviläinen, Rooma:

Näyttäisi siltä, että Italiassa vain eurovaaliehdokkaita kiinnostaa Eurooppa-päivä.

Ihmisiä kokoustilassa
Eurooppa-myönteisen Più Europa -puolueen tilaisuus Roomassa.Jenna Vehviläinen

Eurooppa-myönteisen Più Europa -puolueen johtaja Emma Bonino käynnistää eurovaalikampanjansa tänään Eurooppa-päivän kunniaksi.

Rooman keskustassa sijaitsevaan Palazzo Santa Chiaraan kerääntyi satoja ihmisiä häntä katsomaan. Euroopan liput liehuivat.

Sanomalehtiä.
Italialaisten sanomalehtien etusivut näyttävät tänään tältä. Otsikoissa ei mainita Eurooppa-päivää. Jenna Vehviläinen

20:10: Tässä vaiheessa iltaa on hyvä muistuttaa Ylen Eurooppa-uutiskirjeestä. Voit tilata sen täältä: https://kirjeet.yle.fi/ (siirryt toiseen palveluun). Tässä tuorein uutiskirje: https://yle.fi/uutiset/3-10759214

19:40: Maija Salmi, Palma de Mallorca:

Mallorcan pääkaupungissa Palmalla kirjoja myyvä mies oli koristellut myyntipöytänsä Euroopan maiden lipuilla. Eurooppa-päivästä hän ei kuitenkaan ollut tietoinen.

Kirjakoju kadulla.
Mallorcan pääkaupungissa Palmalla kirjoja myyvä mies oli koristellut myyntipöytänsä Euroopan maiden lipuilla. Maija Salmi

Kansainvälisellä Mallorcalla on luvassa Eurooppa-päivään liittyviä juhlallisuuksia sunnuntaina Palmanovassa, jossa valitaan vuoden eurooppalainen henkilö ja pidetään koko perheelle tarkoitettu markkinatapahtuma.

19:35: Nyt Narinkkatorin Yle-studiossa on vieraana Annu Lehtinen Suomen pakolaisavusta ja ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista. Aiheena on maahanmuutto.

Jokelan mukaan tutkimukset osoittavat, että maahanmuutto on tärkeä teema suomalaisille. Lehtisen mukaan tulevalle EU-parlamentille tulee olemaan haastavaa löytää yhteistä näkemystä maahanmuutosta.

Tulevalla istuntokaudella tullaan EU:ssa käsittelemään esimerkiksi turvapaikkajärjestelmän uudistamista, Lehtinen kertoo.

19:15: Silja Massa, Tallinna:

Tallinnan Suomen-suurlähetystössä on tänään Eurooppa-päivän kunniaksi avoimet ovet. Pihalla on keppihevosrata lapsille, ja myynnissä on Tallinnan suomalaisen koulun oppilaiden leipomuksia.

Portti, jossa tervetulotoivotus.
Suomen Viron-suurlähetystö.Silja Massa

Suomen Viron-suurlähettiläs Timo Kantola sanoo, että EU:n jäsenyys on parasta, mitä Virolle ja Suomelle on tapahtunut. ”Se on keskeinen selkäranka yhteiskuntien kehitykselle, arvoille ja yhteistyölle”, Kantola sanoo. EU:lla on ollut hänen mukaansa ollut ratkaiseva rooli Viron ja muiden Baltian maiden kehityksessä.

Henkilö.
Suomen Viron-suurlähettiläs Timo KantolaSilja Massa

EU-jäsenyys on myös mahdollistanut sekä Suomea että Viroa hyödyttävän tavaroiden, palvelujen ja työvoiman vapaan liikkumisen maiden välillä. ”Euroopan unionia pitää vahvasti puolustaa sanoin ja teoin”.

19:10: Ollikainen vaatii päästöoikeuksien vähentämistä lentoliikenteeltä EU:ssa. Pietikäinen puolestaan esittää alle kahden tunnin lentojen kieltämistä matkoilla, jotka voi tehdä junalla. Myös polttoaineen verotuksen nostamista suositellaan sekä biopolttoaineisiin siirtymistä.

19:05: Suora lähetys Ylen vaalistarttilähetyksestä Helsingin Narinkkatorilta on alkanut. Lähetyksessä on vieraana europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) sekä Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. He ovat yhtä mieltä siitä, että vaalien ykkösteemaksi on noussut ilmastonmuutos.

18:07: Tulikukka de Fresnes, Helsingin Narinkkatori:

Eurooppa-myönteisiä rintamerkkejä Narinkkatorilla.

EU-vaalien rintanappeja
EU-vaalien rintanappeja Narinkkatorilla Helsingissä.Tulikukka de Fresnes / Yle

Eu-onnenpyörän imu ei lakkaa.

Ihmisiä Narinkkatorilla
Eu-onnenpyörän imu ei lakkaa Helsingin Narinkkatorilla.Tulikukka de Fresnes / Yle

17:45: Miltä Eurooppa kuulostaa? Mikä olisi Euroopan Unionin soundtrack? Suoratoistopalvelu Spotify on julkaissut (siirryt toiseen palveluun)EU-soittolistan nimeltä "Get Vocal Europe!". Se sisältää yhden kappalaan jokaisesta EU-maasta.

Suomesta mukana on JVG:n kappale Ikuinen Vappu.

17:15: Jenna Vehviläinen, Rooma:

Rooman arkielämässä Eurooppa-päivä ei juurikaan näy. Suuri osa paikallisista, joiden kanssa olen jutellut, ei tiedä, että tänään sellaista vietetään.

29-vuotias Flavio on yksi heistä. "Siis mikä päivä?", hän kysyi.

Roomalainen Flavio.
Roomalainen Flavio.Jenna Vehviläinen / Yle

Hän kertoo aina äänestävänsä vaaleissa ja haluaisi tehdä niin myös eurovaaleissa, mutta on kyllästynyt italialaispuolueisiin eikä löydä ehdokkaista ketään, joka edustaisi häntä.

16:55: Pasi Myöhänen, Lontoo:

Kristýna Buštová on tauolla työstään kahvilassa. Tšekkiläistä taideopiskelijaa Britannian brexit -päätös ei pelottanut, hän muutti Lontooseen sen jälkeen 7 kuukautta sitten. Syynä olivat elokuvataiteen opinnot ja kotimaata paremmat työmahdollisuutet.

Kristyna Bustova
Tšekkiläinen taideopiskelija Kristýna Buštová asuu Lontoossa.Pasi Myöhänen / Yle

– Töitä on enemmän ja palkat parempia kuin kotona. Siellä raha riitti juuri ja juuri vuokraan ja ruokaan, täällä sitä jää muuhunkin. En ymmärrä miksi Britannia halusi erota EU:sta ja kuinka maa oikein pärjää tulevaisuudessa.

Andrew Lloyd ei tiennyt, että tänään vietetään Eurooppa-päivää. Hänellä on kuitenkin sanansa sanottavana Britannian brexit-päätöksestä.

– Enemmistö äänesti eron puolesta - minä sitä vastaan. Joudun nyt vain menemään virran mukana. ihmisiä johdettiin harhaan ja heidät kiihdytettiin tekemään päätös tunnepohjalta. Rasismi oli suuri syy päätöksen takana.

Andrew Lloyd
Andrew Lloyd ei tiennyt, että tänään vietetään Eurooppa-päivää. Pasi Myöhänen / Yle

Lloyd ei halua uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä, vaikka onkin unionin vankka kannattaja.

– Asia on “fait accompli”, “que sera sera”, Lloyd lisää kahden eurooppalaisen naapurimaan kielillä.

Lloyd on vihainen brexit-kysymyksessä kompuroivalle Britannian hallitukselle. Hän katsoo, että monet tärkeät asiat kuten ympäristökysymykset ja julkisen terveydenhuollon rahoitus jäävät hoitamatta, sillä brexitin vie poliitikkojen energian.

Pohjois-Lontoon Haringeyssä myydään EU-mielistä New European - lehteä
Pohjois-Lontoon Haringeyssä myydään EU-mielistä New European - lehteä. 75,6 % alueen asukkaista äänesti EU:ssa pysymisen puolesta kansanäänestyksessä vuonna 2016.Pasi Myöhänen / Yle

16:50: Pasi Myöhänen, Lontoo:

– Minä hitto vie vihaan brexitiä, sanoo Hannah Smith Pohjois-Lontoon Haringeyssä.

Hannah Smith Pohjois-Lontoon Haringeyssä.
Hannah Smith Pohjois-Lontoon Haringeyssä. Pasi Myöhänen / Yle

EU-mielisellä alueella kukaan ei tunnu tietävän Eurooppa-päivästä. Unionista eroava Britannia ei sitä sen kummemmin juhli.

Monen mieli on kuitenkin haikea kun asia nousee puheeksi.

Yorkshiressa varttunut Leo Apostolou asuu Lontoossa.
Yorkshiressa varttunut Leo Apostolou asuu Lontoossa.Pasi Myöhänen / Yle

Yorkshiressa varttunut Leo Apostolou pitää harmina sitä, että tänään on todennäköisesti Britannian viimeinen Eurooppa-päivä. Kreikkalaisvanhempien poika halusi pysyä EU:ssa ja Britannian eropäätös oli järkytys.

16:43: Maija Salmi, Barcelona:

Barcelonan El Pratin kentällä Eurooppa-päivä ei näkynyt mitenkään. Kenttä on yksi Euroopan ruuhkaisimmista. Viime vuonna sen läpi kulki yli 50 miljoonaa matkustajaa, mikä on uusi ennätys kentän historiassa.

Ihmisiä El Pratin lentokentällä Barcelonassa.
Ihmisiä El Pratin lentokentällä Barcelonassa.Maija Salmi / Yle

15.50: Anna Karismo, Luxemburg:

Luxemburgissa aloitettiin juuri yhteisen Eurooppa-kakun syöminen. Kaupunki tarjoaa palan sinistä kakkua kaikille halukkaille, kakkulaatikoita on pinoittain.

Aurinkokin alkoi sateen jälkeen paistaa, joten porukkaa on Luxemburgin kaupungin keskustassa nyt tungokseen asti. Ohjelmassa on niin puheita, tanssia, konsertteja kuin huvipuistoajelujakin iltamyöhään.

Luxemburgissa ihmisiä laikkaamassa EU-kakkua.
Luxemburgissa syödään Eurooppa-päivänä EU-kakkua. Anna Karismo / Yle

15.10: Anna Saraste, Berliini:

Eurooppa-päivän kunniaksi Berliinin tunnetuimmalla maamerkillä Brandenburgin portilla järjestetään naisten mielenosoitus tasa-arvon puolesta.

Kuvassa naisia osoittamassa mieltä naisten oikeuksien puolesta Berliinissä.
Anna Saraste / Yle
Ihmisiä Berliinin Brandenburgin portin edustalla.
Anna Saraste / Yle

Sofia Lisiza, 27:

– Olemme täällä tänään tukemassa naisten osallistumista politiikkaan ja etenkin EU:n päätöksentekoon. Tarvitsemme lisää naisvoimaa! En tiennyt, että tänään on Eurooppa-päivä. Eurooppa tarkoittaa minulle mahdollisuuksia, matkustamista ja vapautta. Eurooppa on meidän yhteytemme maailmaan.

Sofia Lisiza
Sofia LisizaAnna Saraste / Yle

Radwa Admed, 22, Egypti:

– Olen harjoittelijana Saksan parlamentissa. Saksan kielen ja kulttuurin opiskelu avaa minulle mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Aluksi en tiennyt paljon Euroopasta. Olen todella vaikuttunut siitä, miten pitkällä naisten oikeudet Euroopassa ovat. Haluaisin ottaa täältä Saksasta mukaan kotimaahani ajatuksen siitä, miten ihmisoikeuksien puolesta voi tehdä töitä.

Radwa Admed
Radwa AdmedAnna Saraste / Yle

14.50: Tulikukka de Fresnes, Helsingin Narinkkatori:

EU:n lipun tähdet kuvaavat jäsenmaita. "Tämä kappale kertoo siitä, mitä ei toivottavasti koskaan tule tapahtumaan eli Tähtien sodasta" veistelee Retuperän VPK.

Kuvassa torvisoittokunta esiintymässä Helsingin Narinkkatorilla. Taustalla EU:n lippu.
Retuperän VPK esiintymässä EU-henkisesti. Tulikukka de Fresnes / Yle

Ja eikö muka Suomessa tanssita kaduilla? Narinkkatorilla Retuperän VPK sai ainakin kaksi paria pyörähtämään valssin tahtiin.

Torvisoittokunta Retuperän VPK soittamassa taustalla. Etulalla ihmisiä.
Tulikukka de Fresnes / Yle

Narinkkatori on ollut täynnä väkeä. Lounastauolla sadat kävivät puolueiden kojuilla ja painamassa EU-kolikon.

Kuvassa ihmisiä Helsingin Narinkkatorin EU-päivän tapahtumassa.
Tulikukka de Fresnes / Yle

Ja ämpäreitäkin on Eurooppa-päivänä jaossa. Eurooppanuoret ja Eurooppalainen Suomi jakavat ämpäreitä, joissa lukee "Vaadi faktat".

Kampanjan tarkoituksena on edistää faktoihin perustuvaa politiikkaa ja vastustaa disinformaatiovaikuttamista, kertoo Krista Kalamo Eurooppanuorista.

Kuvassa jaetaan ämpäreitä Helsingin Narinkkatorilla. Jonossa on paljon ihmisiä.
Tulikukka de Fresnes / Yle

14.40: Silja Massa, Tallinna:

Tallinnalainen Andres Sepp odottaa Eurooppa-päivältä eniten europarlamenttiehdokkaiden puheita, joita kuullaan iltapäivän mittaan täällä Tallinnan Vapaudenaukiolla.

Sepp kertoo toivovansa, että europarlamenttiin valitaan kansainvälisiä tyyppejä, jotka korostavat Brysselissä sitä, että Viro on Eurooppa-myönteinen länsimaa.

– Olen huolissani Viron sananvapaustilanteesta. Pelkään, että Viro käpertyy uuden hallituksen johdolla sisäänpäin”, Sepp sanoo.

Viroa on kuohuttanut viime viikkoina huoli sananvapaudesta. Uusi sisäministeri, Ekre-puolueen johtaja Mart Helme on kritisoinut Viron lehdistöä ja nimekkäitä politiikan toimittajia on irtisanoutunut työpaikoistaan lehdistön itsesensuurin vuoksi.

Kuvassa tallinnalainen Andres Sepp.
Tallinnalainen Andres Sepp odottaa Eurooppa-päivältä europarlamenttiehdokkaiden puheita. Silja Massa / Yle

14.24: Petri Raivio, Sibiu:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetosi saapuessaan Sibiun kokoukseen, että suomalaiset muistaisivat äänestää eurovaaleissa reilun kahden viikon kuluttua. Hän arveli, että matala äänestysinto johtuu siitä, että Euroopan asiat ja EU:n päätöksenteko koetaan Suomessa etäisiksi.

Sipilä toivoi Sibiun torilla myös, että Suomen seuraavaksi komissaariksi valittaisiin ensi kertaa nainen. Hän kuitenkin myönsi, että komissaarin valinta on Antti Rinteen (sd.) käsissä, eikä keskusta aio nostaa komissaarin nimeä pelinappulaksi hallitusneuvotteluissa.

Pääministeri Juha Sipilä haastateltavana. Hänen edessään on useita mikrofoneja.
Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) haastateltiin hänen saapuessaan Sibiun kokoukseen. Petri Raivio / Yle

14.10: Riikka Uosukainen ja Simo Ortamo, Turku:

Terveisiä Turusta! Äänitimme Eurooppa-päivänä seuraavan Mistä maailma puhuu -podcastin jakson ammattiopisto Spesian tiloissa.

Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen vastasi opiskelijoiden kysymyksiin ruotsalaisten arjesta ja ilmastoteoista. Uosukaisen mukaan ilmastopolitiikka on Ruotissa iso vaaliteema eurovaaleissa.

Jakso julkaistaan perjantaina 17.5.

Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen kertoi toimittaja Simo Ortamolle kohtaamisestaan ilmastoaktivisti Greta Thunbergin kanssa.
Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen kertoi toimittaja Simo Ortamolle kohtaamisestaan ilmastoaktivisti Greta Thunbergin kanssa. Jarno Virtanen / Ammattiopisto Spesia
Spesia-ammattiopiston opiskelijat kysyivät kirjeenvaihtaja Riikka Uosukaiselta muun muassa ruotsalaisten erityiskoulujen asemasta. Kuvassa oppilaita istumassa. Kuvan keskellä on biljardipöytä.
Spesia-ammattiopiston opiskelijat kysyivät kirjeenvaihtaja Riikka Uosukaiselta muun muassa ruotsalaisten erityiskoulujen asemasta. Jarno Virtanen / Ammattiopisto Spesia

13.05: Tulikukka de Fresnes, Helsingin Narinkkatori:

Salme Talvirinne kävi takomassa EU-päivän rahan. Koko EU:n merkitys on valtavan suuri, kertoo Talvirinne, jonka perheenjäseniä asuu niin Ruotsissa kuin Espanjassa.

– Puhutaan isoista asioista, kuten turvallisuudesta, ja tiedon taso on nykyään valtava, eri maita tunnetaan ihan eri tavoin kuin ennen Suomen liittymistä EU:hun, hän vertaa.

Kuvassa Salme Talverinne, kädessään vasara.
Salme Talvirinne takoi EU-päivän rahan.Tulikukka de Fresnes / Yle
Kuvassa kolikko kämmenellä.
Tulikukka de Fresnes / Yle

13.00: Anna Karismo, Luxemburg:

Luxemburgissa EU-liput kiinnitetään rollaattoreihinkin! Täällä joka tori on täynnä Eurooppa-päivän kojuja, telttoja ja esiintymislavoja, ja sateesta huolimatta ihmisiä on paljon liikkeellä. Kaduilla kuulee kaikkia EU-kieliä.

Juttelin tuossa juuri 18 vuotta täällä asuneen suomea puhuvan hollantilaisen Stefan van Lookin kanssa, jonka mielestä Eurooppa-päivä sopii juuri Luxemburgiin kuin nenä päähän. Luxemburgilaisista puolet on muualta muuttaneita, he puhuvat usein monta kieltä ja ovat ehkä uskollisimpia EU:n kannattajia.

Kuvassa rollaattori, jossa EU-lippuja. Kuva Place d’Armes -keskustorilta, jossa nähdään mm. romanialaisia, irlantilaisia ja espanjalaisia tansseja.
Luxemburgissa EU-liput kiinnitetään rollaattoreihinkin. Anna Karismo / Yle

12.50: Silja Massa, Tallinna:

Täällä Tallinnassa Eurooppa-päivää vietetään aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. 13-vuotias Helen Rahuoja ja 14-vuotias Karmel Sööt osallistuvat luokkansa kanssa päivän viettoon tutustumalla eri maiden suurlähetystöihin Tallinnassa.

He eivät saa vielä äänestää europarlamenttivaaleissa, mutta heistä on hyvä ja tärkeä asia, että Viro kuuluu Euroopan Unioniin.

Kuvassa Helen Rahuoja (vas.) ja Karmel Sööt.
Helen Rahuoja ja Karmel Sööt. Silja Massa / Yle

12.39: Tulikukka de Fresnes, Helsingin Narinkkatori:

Seuraavassa Ylen Radio Suomen tentissä ovat kokoomuksen Aura Salla, perussuomalaisten Laura Huhtasaari, keskustan Elsi Katanen ja SDP:n Eero Heinäluoma.

Lounastauko vetää Narinkkatorille lisää väkeä, ja yleisö aploderaa vaalitentin mukana.

Huhtasaarelta kysyttiin heti alkuun, kumman hän tuoreena kansanedustajana valitsee, eduskunnan vai EU-parlamentin, jos hänet valitaan. Huhtasaari vahvisti, että menisi EU-parlamenttiin.

SDP:n ehdokas Heinäluoma arvosteli kuukauden välein kaksissa vaaleissa ehdolla olevia, joita monessa puolueessa riittää.

Entä saako suurin puolue SDP komissaarin? Heinäluoma: katsotaan ensin EU-vaalit, ja mikä hallitus syntyy - sitten hallitus sen päättää.

Elsi Katainen sanoo huolestuneensa protektionistisesta ajattelutavasta ja kysyi Huhtasaarelta - "ettekö välitä suomalaisista vientiyrityksistä?"

Huhtasaaren mukaan pitäisi palata EFTA:an, jossa EU:n toimivaltuudet rajattaisiin sisämarkkinoihin. "Voisimeko lopettaa byrokraattiseen tulonsiirtounioniin kuulumisen", hän kysyi.

Aura Salla arvioi, että EU ylisääntelee digimarkkinoita. "Tarvitsemme sukupolvenvaihdoksen EU-parlamenttiin, jotta ymmärretään mitä digitalisaatio on."

12.10: Tulikukka de Fresnes, Helsingin Narinkkatori:

Ylen ensimmäinen vaalitentti Narinkkatorilla on ohi. Ehdokkaat keskustelivat siinä Euroopan velkakriisistä, turvapaikkapolitiikasta ja Venäjän pakotteista.

Esimerkiksi kysymys EU-rajojen ulkopuolelle mahdollisesti perustettavista turvapaikkahakemuskeskuksista jakoi ehdokkaiden mielipiteet.

KD:n Peter Östman kannatti keskuksia, vasemmistoliiton Silvia Modig vastusti. Vihreiden Heidi Hautala totesi, ettei yksikään EU:n naapurimaa ole suostunut keskuksiin.

Myös Venäjän vastaisista pakotteista kysyttiin.

RKP:n Nils Torvalds kutsui Venäjän presidentin Vladimir Putinin tarjousta jakaa ukrainalaisille passeja "viittä vaille sodanjulistukseksi".

Peter Östman muistutti, miten boikotti on vaikeuttanut viljelijöiden asemaa: Pakotteita hän ei silti poistaisi, vaan korvaisi kulut viljelijöille nykyistä paremmin.

12.05: Jenna Vehviläinen, Rooma:

Terveisiä Roomasta, jossa Eurooppa-päivä on alkanut harvinaisen pilvisissä tunnelmissa. Ympäri Italiaa päivää juhlistetaan erilaisin tapahtumin ja konsertein. Milanossa raitiovaunuihin on ilmestynyt kaksitoistatähtisiä Euroopan lippuja.

11.50: Anna Saraste, Berliini:

Saksan pääkaupungissa Berliinissä järjestetään Eurooppa-päivänä koko joukko tapahtumia aina eurooppalaisesta lounaasta naisten Eurooppamarssiin.

Eurovaalien vaalijulisteet ovat olleet Saksassa katukuvassa jo viikkojen ajan.

Kuvassa eurovaalimainoksia Berliinissä.
Eurovaalijulisteita Berliinissä. Anna Saraste / Yle

11.33: Tulikukka de Fresnes, Helsingin Narinkkatori:

Ensimmäinen meppiehdokasryhmä vaalitentissä. Ylen Radio Suomen vaalitentti on menossa Narinkkatorilla.

Aki Laine haastattelee meppiehdokkaina olevia vihreiden Heidi Hautalaa, KD:n Peter Östmania, vasemmistoliiton Silvia Modigia ja RKP:n Nils Torvaldsia. 
Aki Laine haastattelee europarlamenttiehdokkaina olevia vihreiden Heidi Hautalaa, KD:n Peter Östmania, vasemmistoliiton Silvia Modigia ja RKP:n Nils Torvaldsia. Tulikukka de Fresnes / Yle

11.15: Tulikukka de Fresnes, Helsingin Narinkkatori:

Narinkkatorilla on poriseva tunnelma, voisi sanoa jopa eurooppalainen! Väkeä oli kello 11 aikaan paikalla noin 350 ja koko päivän aikana on jo pyörähtänyt noin 600 ihmistä, arvioivat järjestyksenvalvojat.

Kuvassa EU-tunnuksilla kuvioituja ilmapalloja kädessään pitävä vaaleahiuksinen nainen.
EU-ilmapalloja Helsingin Narinkkatorilla. Tulikukka de Fresnes / Yle
Kuvassa onnenpyörä Helsingin Narinkkatorilla
Euroopan parlamentin Maria Tuomela pyörittää onnenpyörää, johon kertyi heti jono. Tulikukka de Fresnes / Yle
Ihmisiä jonottamassa hernerokkokojulle Helsingin Narinkkatorilla.
Vielä onnenpyörääkin isompi hitti on Eurooppalaisen Suomen hernerokkajakelu, jono kiemurteli parinkymmenen metrin mittaiseksi. Tulikukka de Fresnes / Yle

10.40: Petri Raivio, Sibiu:

Punainen matto on rullattu auki EU-maiden johtajille Eurooppa-päivänä aurinkoisessa Sibiussa. Paikalliset EU-kansalaiset tosin pidetään turvallisen etäisyyden päässä kokouspaikasta. Pieni kaupunki on eräänlaisessa poikkeustilassa.

Kuvassa punainen matto, jonka edessä TV-kamera.
EU-maiden johtajat ovat koolla Romanian Sibiussa. Petri Raivio / Yle

10.20: Maija Salmi, Barcelona:

Eurooppa-päivä valkenee Barcelonassa aurinkoisena. Turistien suosimassa Sagrada Familia -kirkossa vierailee vuosittain yli neljä miljoonaa turistia, suuri osa heistä eurooppalaisia.

Eurooppa-päivää vietetään Barcelonassa muun muassa valaisemalla kuuluisa Font Màgica -suihkulähde EU-värein.

Barcelonan Sagrada Familia -kirkko.
Barcelonan Sagrada Familia -kirkko. Maija Salmi / Yle

10.00: Seuraa Eurooppa-päivän suoria lähetyksiä Ylen eri kanavilta. Ensimmäinen vaalipaneeli alkaa Radio Suomessa kello 11.33.

9.25: Euroopan parlamentin tviitissä Eurooppa-päivä on kirjattu kaikilla EU-kielillä.

09.10: EU-komission Suomen edustusto tviittaa Eurooppa-päivän kunniaksi tärkeitä lukuja EU:sta:

08.55: Eurooppa-päivä on hyvä päivä tilata Ylen Eurooppa-kirje (siirryt toiseen palveluun), joka tarjoaa Ylen Eurooppa-toimittajien henkilökohtaiset vinkit ja tunnelmat unionin ytimestä.

Tilattuasi saat seuraavan Eurooppa-kirjeen huomenna perjantaina aamukahdeksalta. Viikko sitten ilmestyneen ensimmäisen uutiskirjeen voit lukea täältä.

Eurovaalien oleellisimmat Yle-sisällöt löydät täältä. Eurovaalit äänestetään 26. toukokuuta.

08.15: Anna Karismo, Luxemburg:

Luxemburgissa on poikkeuksellisen tuulinen ja sateinen toukokuun päivä. Silti täällä on viritelty torit ja tanssilavat Eurooppa-päiväksi kuntoon.

Tapahtumat alkavat Suomen aikaa puoliltapäivin, ja niitä on useissa paikoissa.

Kuvassa huvipuistolaite ja sen vieressä kolme miestä.
Luxemburgin Petrusse-laakson jyrkänteelle Place de la Constitutionille viriteltiin tivolia Eurooppa-päivän juhlijoita varten. Anna Karismo / Yle

Tiesitkö, että Luxemburg on ainoa EU-maa, jossa Eurooppa-päivä on kansallinen vapaapäivä? Minivaltio sijaitsee Belgian, Ranskan ja Saksan rajoilla, ja sen kansa on hyvin Eurooppa-myönteistä.

Täällä sijaitsee myös kuuluisa Schengenin kylä, jossa päätettiin ihmisten vapaasta liikkuvuudesta EU-maiden välillä yli 30 vuotta sitten.

Romaniassa tänään alkavaa EU-huippukokousta seuraa toimittajamme Petri Raivio. Romanian Sibiussa on paikalla Britanniaa lukuunottamatta jokaisen jäsenmaan johtajat. He kokoontuvat hakemaan Euroopalle uutta suuntaa seuraaville viidelle vuodelle, reilut kaksi viikkoa ennen eurovaaleja.

Yle seuraa myöhemmin tänään näiden 27 johtajan pohdintoja Romaniassa.