Hallitusneuvottelujen moottoria käynnistellään Säätytalolla

Keskustelut alkavat kahdeksassa isossa pöydässä.

hallitusneuvottelut
Rinne ja Sipilä naureskelevat.
Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (oik) ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoivat hyväntuulisina hallitusneuvotteluiden ensimmäisestä päivästä Säätytalossa Helsingissä keskiviikkona.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitusneuvottelujen varsinaiset keskustelut alkavat tänään Säätytalolla. SDP:n Antti Rinteen mukaan pöydällä ovat alussa suuret linjaukset.

Neuvotteluja käydään kahdeksassa isossa pöydässä, jotka on nimetty samoin otsikoin kuin Rinteen hallitustunnustelijan kysymykset. Ensi viikolla niiden rinnalla työnsä aloittavat pienemmät neuvotteluryhmät.

Hallitusneuvotteluissa ovat SDP:n lisäksi mukana keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Hallitustunnustelija Rinne paljasti neuvotteluihin lähtevät puolueet eilen. Jännitystä piti yllä loppuun asti keskusta, joka kertoi hallitushalunsa vasta aamulla.

Ratkottavaa riittää

Hallitusneuvottelut aloitettiin hyvässä hengessä. Illalla Rinne vitsaili hallitusohjelman olevan "jo melkein valmis". Hän ei lähtenyt vielä lainkaan erittelemään neuvottelujen vaikeimpia asioita.

Ratkaistavana on vielä monta kysymystä ennen kuin yhteinen politiikka neljälle seuraavalle vuodelle muotoutuu.

Yhdeksi ongelmaksi on ennakoitu metsähakkuita. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto piti aihetta tärkeänä ennen kaikkea hiilinielujen ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen takia.

Helppoja vastauksia ei ole tarjolla.

– Kaikki kysymykset, jotka vaikuttavat ilmastoon, mutta missä yhteiskunnalla ei ole keinoja niihin vaikuttamiseen, ovat hankalia asioita, Haavisto sanoi Säätytalolla.

Aiheesta lisää:

Analyysi: Tällainen olisi oikeisto-oppositio – tuolileikki pilasi tunnelmaa kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä

Kokoonparsittu hallituspohja näki päivänvalon aamupäivällä – humoristit olivat lähes välittömästi liikkeellä somessa