Kaupunki tarjosi lapsille päiväkodiksi kotaa – vanhemmat eivät innostuneet

Lappeenrantaan suunniteltu luontopäiväkotiryhmä ei saanut riittävästi hakijoita. Lapset olisivat viettäneet kodassa käytännössä koko päivän kaikkina päivähoitopäivinä ympäri vuoden.

päivähoito
Lappeen päiväkodin lapset menossa ulkoilemaan
Lapset olisivat aamulla lähteneet kodalle kävellen ja tulleet sieltä iltapäivällä takaisin.Kare Lehtonen/Yle

Lappeenrannan kaupungin päiväkoteihin suunnitellut luontoryhmät ovat kaatuneet osanottajien puutteeseen.

Lappeenranta oli perustamassa niin sanottuja luontoryhmiä päiväkoteihin. Niissä ryhmälle olisi rakennettu metsään kota ja lapset olisivat olleet aikuisten kanssa ulkona ja kodassa lähes koko päivän kaikkina päiväkotipäivinä ympäri vuoden.

Päiväohjelma oli suunniteltu niin, että lapset söisivät aamupalan päiväkodissa ja siirtyisivät siitä kodalle. Iltapäivän välipalan jälkeen lapset ja aikuiset palaisivat päiväkodin pihalle odottamaan huoltajia.

– Kotaan tulee kamiina ja sitä on mahdollisuus lämmittää. Kotaan mennään säällä kuin säällä, kertoi Lappeenrannan Myllymäen päiväkodin johtaja Tiia Kosonen Ylen haastattelussa viime tammikuussa.

Nyt Myllymäen päiväkodin johtajaTiia Kosonenkertoo, että hakemuksia tuli lopulta vain kaksi.

– Kiinnostuneita vanhempia oli kymmenkunta. Osallistujia olisi tarvittu vähintään kymmenen, jotta ryhmä olisi voitu perustaa, Kosonen toteaa.

Lappeenrantaan oli suunnitteilla kaikkiaan kolme kotaryhmää.

Kuljetusongelmat ratkaisivat

Kodassa ja ulkona lapset olisivat saaneet varhaiskasvatusta kuten päiväkodeissa muutenkin. Toiminnassa olisi kuitenkin painotettu metsää ja muuta luontoa oppimisympäristönä.

Kodassa toimiva luontopäiväkoti olisi tullut vain muutaman sadan metrin päähän Myllymäen päiväkodista. Tällä piti taata turvallisuus ja ruokahuolto.

Kotaryhmään oli tarkoitus ottaa viisivuotiaita lapsia. Ikä oli rajattu tarkoituksella, jotta lapsella ei ole enää esimerkiksi vaippoja.

Vanhempien innostus lopahti lopulta lasten kuljetusongelmiin, sillä kotaryhmää oltiin perustamassa vain kaupungin yhteen päiväkotiin Myllymäkeen.

Lopullisesti ajatusta kotaryhmista ei Lappeenrannassa kuopata, vaan vanhempien kiinnostusta selvitetään myöhemmin uudelleen.

– Kota rakennetaan Myllymäen päiväkodin yhteyteen, Kosonen kertoo.