1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulosvaroitus

Tulosvaroituksen antanut rakennusyhtiö Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut tehtaillaan

Päätöksiä uusista rakennushankkeista syntyy aiempaa hitaampaan tahtiin.

Tulosvaroitus
Oulaisten tehtaan linjastolta.
Lehto Group

Rakennusyhtiö Lehto Group on antanut tulosvaroituksen juuri ennen alkuvuoden liiketoimintakatsaustaan. Yhtiö kertoo, että sen tammi-maaliskuun tulos kääntyi 9,3 miljoonaa tappiolliseksi, kun se viime vuonna ylsi 2,3 miljoonan liikevoittoon. Liikevaihto kasvoi 14 prosenttia 118 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Hannu Lehto ilmoitti, että yhtiö aloittaa Hartolan ja Oulaisten tehtailla sopeuttamistoimet, tavoitteena saattaa kapasiteetti tasapainoon lyhyen tähtäimen kysynnän kanssa. Toimet tarkoittavat yt-neuvotteluja, jotka saattavat johtaa enintään 70 henkilötyövuoden vähennyksiin.

– Vuoden ensimmäisen neljänneksen tappio oli huomattavasti odotuksiamme suurempi. Toimialalle on tyypillistä, että tuloskehitys painottuu voimakkaasti loppuvuoteen, mutta nyt jäimme ensimmäisen kvartaalin tuloksessa arvioitamme alemmalle tasolle, Lehto totesi katsauksessa.

Lehdon mukaan tuloskehitykseen vaikuttaa myös se, että päätöksenteko on rakennusmarkkinoilla hidastunut.

– Uusien toimitilahankkeiden käynnistyspäätökset ottavat aikaisempaa enemmän aikaa, mikä viivästyttää myös liikevaihdon ja liikevoiton kertymistä. Hoivapalveluoperaattorit ovat myös viivästyttäneet uusien hoivakotihankkeiden käynnistämistä, Lehto sanoi.

Asuntokauppa käy Lehdon mukaan edelleen hyvin, mutta markkinan epävarmuuden takia yhtiö on jonkin verran hidastanut uusien omaperusteisten asuntohankkeiden käynnistämistä.

Moduulipäiväkotien pystyttämisessä ongelmia

Yhtiö ennakoi tulosvaroituksessaan, että liikevoittoa kertyy tänä vuonna 2–6 prosenttia liikevaihdosta, kun aiempi arvio oli 5–7 prosenttia.

Heikommat näkymät ovat seurausta peruskorjaushankkeista kertyvistä tappioista, Ruotsin liiketoiminnan käynnistämisen ennakoitua suuremmista kuluista sekä ensimmäisestä päiväkotiprojektista aiheutuneesta tappiosta. Ruotsissa Lehto rakentaa kolmea moduulipohjaista päiväkotia Botkyrkan kuntaan. Moduulit rakennetaan Hartolassa ja kuljetetaan paikan päälle.

– Tehdastuotannon ja paikalla tapahtuvien työvaiheiden yhteensovittamisessa on ollut ongelmia, mikä on vaikuttanut negatiivisesti projektin katteeseen, Lehto toteaa.

Keskeisiä liikevaihdon ja liiketuloksen kehitykseen vaikuttavia riskejä ovat Lehdon mukaan asuntokysynnän heikentyminen, hoiva- ja kouluhankkeiden käynnistyksen viivästymiset ja viiveet neuvotteluvaiheessa olevien toimitilahankkeiden käynnistämisessä.

Lue seuraavaksi