Porin ex-johtajalle sakkotuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut Porin palveluliikelaitoksen ex-johtajan Kaj Kainulaisen sakkotuomioon virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Pori
Puolustusasianajaja Juha Manner ja Porin entinen palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen.
Puolustusasianajaja Juha Manner ja Kaj Kainulainen Satakunnan käräjäoikeudessa.Tapio Pukkila / Yle

Porin palveluliikelaitoksen entinen johtaja Kaj Kainulainen on tuomittu Satakunnan käräjäoikeudessa 50 päiväsakkoon virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänen tuloillaan se merkitsee 2 150 euroa. Porin kaupungin vaatimat satojen tuhansien eurojen vahingonkorvaukset oikeus hylkäsi.

Syyttäjä vaati Kainulaiselle ensisijaisesti ehdollista vankeustuomiota törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Käräjäoikeus päätyi kuitenkin tuomioon virkavelvollisuuden rikkomisesta, sillä sen mukaan oikeudenkäynnissä ei näytetty toteen, että Kainulainen olisi aiheuttanut vahinkoa asianomistajalle eli Porin kaupungille.

Tuomio ei ole lainvoimainen, siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Rikkoi matkustamisesta annettuja määräyksiä

Käräjäoikeus katsoi Kainulaisen rikkoneen virkavelvollisuutta muun muassa vuoden 2014 ja 2015 Porin Jazzeilla. Palveluliikelaitos kestitsi tuolloin vieraita esimerkiksi pääsylipuilla ja alkoholiostoilla tuhansien eurojen arvosta. Kainulainen itse osallistui myös tilaisuuksiin. Oikeuden mukaan hankinnat olivat arvoltaan merkittäviä ja jäivät kokonaan esimiestason jälkikontrollin ulkopuolelle.

Käräjäoikeus katsoi Kainulaisen rikkoneen matkustusohjeita myös Maarianhaminaan ja Kuusamoon suuntautuneiden matkojen osalta. Matkoille osallistui palveluliikelaitoksen esimiehistöä. Kainulainen hyväksyi molempien matkojen tuhansien eurojen arvoiset matkalaskut. Käräjäoikeuden mukaan hän rikkoi tahallaan matkustamisesta annettuja määräyksiä.

Osaa asiakohdista, kuten muun muassa kahta iPhone-puhelimen sääntöjen vastaista hankintaa, käräjäoikeus piti niin vähäisinä, ettei rikosta tapahtunut.

Luvaton keittiöinvestointi

Käräjäoikeuden mukaan Kaj Kainulainen rikkoi virkavelvollisuuttaan myös palveluliikelaitoksen ravintokeskukseen tehdyn investoinnin osalta. Alun perin 1,5 miljoonan euron keittiöremontti poistettiin kaupungin investointibudjetista. Kainulainen kuitenkin aloitti remontin tästä huolimatta.

Käräjäoikeus katsoi, että Kainulainen on päättäessään aloittaa ravintokeskuksen saneerauksen toiminut vastoin sitovaa talousarviota. Hän on syytteessä tarkoitetulla tavalla käyttänyt talousarvion käyttötalouden määrärahoja investointeihin ja hän on määrännyt investointimenojen kirjaamisesta käyttötalouspuolelle. Oikeuden mukaan investointi ei kuitenkaan aiheuttanut vahinkoa Porin kaupungille. Usea todistaja kertoi oikeudessa, että investointi oli tarpeellinen.

Matkoja ja kestityksiä

Porissa nousi syksyllä 2015 iso kohu Porin palveluliikelaitoksen johtajan Kaj Kainulaisen tekemistä hankinnoista ja kestityksistä.

Kymmeniä tuhansia euroja oli käytetty matkailuun ja majoituspalveluihin. Rahoilla oli hankittu myös muun muassa Pori Jazzeille VIP-lippuja, puhelimia ja hyväksytty viinalaskuja.

Syyttäjä vaati Kainulaiselle runsaan seitsemän kuukauden ehdollista vankeutta virkarikoksista. Häntä syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Porin kaupunki teki poliisille tutkintapyynnön Kainulaisesta.

Kaupunki vaati käräjäoikeudessa Kainulaiselta yhteensä miltei 600 000 euron vahingonkorvauksia: noin 105 000 euroa luvattomiksi katsotuista kestityksistä, 451 000 euroa liittyen kaupunginsairaalan keittiöremontin omavaltaiseen aloittamiseen ja lisäksi 34 000 euroa selvittelykuluja.

Juttua käsiteltiin maaliskuussa useana päivänä Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa.

OIkeudessa Kainulainen kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hän perusteli tätä sillä, että edustaminen ja virkamatkat olivat liittyneet olennaisesti viran hoitamiseen eikä tarkkoja määräyksiä virkamatkoista, niiden hyväksyttävistä kustannusten määristä tai muista järjestelyistä ollut olemassa.

Kaj Kainulainen jäi eläkkeelle syksyllä 2016.