Montenegro antoi venäläisagenteille pitkiä vankeustuomioita – yrittivät järjestää Venäjä-mielisen vallankumouksen

Montenegron opposition mukaan hallitus hyödynsi "Venäjän-vastaista hysteriaa".

Montenegro
Milo Đukanović
Milo Djukanovic toimi Montenegron pääministerinä vuonna 2016 ja valittiin vuoden 2018 vaaleissa presidentiksi.Alexandros Michailidis / AOP

Montenegrolainen oikeus on tuominnut 13 ihmiselle pitkät vankeusrangaistukset. Heidän todetaan syyllistyneen vuonna 2016 Venäjän tukemaan vallankumousyritykseen.

Pisimmät tuomiot saivat kaksi miestä, jotka oikeuden mukaan olivat Venäjän tiedustelupalvelun agentteja. Miehet saivat 15 ja 12 vuoden tuomiot, mutta poissaolevina, koska heitä ei saatu oikeuden eteen.

Oikeuden mukaan he olivat mukana rikollisessa organisaatiossa, joka juonitteli kaataakseen Montenegron hallituksen ja estääkseen maata liittymästä sotilasliitto Natoon.

Samalla kaksi Montenegron serbivähemmistön johtohahmoa sai viiden vuoden tuomiot. Tuomion saivat lisäksi muun muassa entinen serbialainen poliisikomentaja ja Nato-jäsenyyttä vastaan toiminut aktivisti.

Nato-jäsenyyttä vastustanut Venäjä-mielinen oppositio oli tuolloisen pääministerin Milo Djukanovicin suurin vastavoima. Väitteet vallankumoushankkeesta ovat olleet Montenegrossa suuri uutinen. Djukanovic valittiin vuoden 2018 vaaleissa presidentiksi, ja maa liittyi Natoon samana vuonna.

Oikeistolainen oppositiopuolue Demokraattinen rintama on sanonut, että oikeudenkäynti on ollut "poliittinen näytelmä" ja "noitavainoa". Puolueen mukaan Djukanovic ei olisi voittanut vaaleja, jos ei olisi ollut näyttävästi esillä ollutta vallankaappausväitettä.

Venäjä on sanonut vallankumoussyytöksen olevan "järjetön".

Poliittiset tarkkailijat ovat tuoneet esiin oikeudenkäyntiin liittyneitä epäselvyyksiä. Syyttäjä on esimerkiksi sanonut viranomaisten paljastaneen, että vallankumoukselliset upottivat naapurimaan järveen satoja aseita ja kolme laatikkoa ammuksia. Näitä ei koskaan tuotu todisteiksi.

Lisäksi yksi syyttäjän tärkeimmistä todistajista, serbialaismies, muutti oikeudenkäynnin aikana kertomustaan. Oikeuden mukaan hän joutui ulkopuolisen painostuksen kohteeksi.

Lue lisää:

Venäjä kiistää yrittäneensä vallankaappausta Montenegrossa – Pääministerin murhaakin suunniteltiin?

Montenegron mystinen vaalisalaliitto – Yrittivätkö venäläiset murhata pääministerin?

Lähteet: AFP, AP