Oikeus korotti metsäjätin sakkotuomiota kymmenillä tuhansilla euroilla – työntekijän maksa repesi putoamisen seurauksena paperitehtaalla

Työtapaturma sattui keväällä 2015 Inkeroisten kartonkitehtaalla Kouvolassa.

Työturvallisuus ja -terveys
Stora Enson Inkeroisten kartonkitehdas Kouvolassa.
Pyry Sarkiola / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on korottanut metsäyhtiö Stora Ensolle määrättyä yhteisösakkoa työturvallisuusrikoksesta. Kymenlaakson käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut yhtiön maksamaan 10 000 euron sakot, mutta Itä-Suomen hovioikeus korotti summan 50 000:een euroon.

Kyse on keväällä 2015 sattuneesta tytötapaturmasta, jossa Inkeroisten kartonkitehtaalla työnjohtajana työskennellyt mies loukkaantui pudottuaan keräyspaperikuiluun.

Syynä oli huonokuntoinen kulkusilta, joka petti miehen alta. Kulkusilta oli työntekijöiden käytettävissä, vaikka se oli vuosikymmeniä vanha ja ruosteinen.

Sillassa oli ollut kiinni repaleista varoitusteippiä, mutta pääsyä sillalle ei ollut estetty. Mies loukkaantui putoamisen takia vakavasti ja sai muun muassa maksarepeämän.

Yhtiön koko ja vamman vakavuus korottivat sakkoa

Hovioikeus päätti korottaa yhteisösakkoa muun muassa siksi, että työturvallisuuden laiminlyönti oli jatkunut melko pitkään ja koska se oli johtanut työntekijän vakavaan loukkaantumiseen. Määrään vaikutti myös yhtiön suuri koko ja kannattavuus.

Yhtiön lisäksi kaksi tehtaan johtoon kuulunutta miestä todettiin syylliseksi työturvallisuusrikokseen ja hovioikeus piti heidän tuomionsa voimassa.

Oikeus katsoi, että tuolloinen tehtaanjohtaja sekä tuotantopäällikkö olivat laiminlyöneet velvollisuutensa valvoa työturvallisuutta tehtaalla. Laiminlyönnit olivat myös jatkuneet pitkään eli yli kahden vuoden ajan.

Syytteet törkeästä vammantuottamuksesta hylättiin jo käräjäoikeudessa.