Kainuulaiset puhdistavat kaivannaisteollisuuden mainetta Kiinassa

Kajaanin ammattikorkeakoulu on avannut kaivosalan yhteistyön Kiinan Shandongiin.

Kajaani
kaivosmiehiä
Kiinaan viedään Sotkamossakin käytössä olevia hyviä kaivoskäytäntöjä.Julia Sieppi / Yle

Kajaanin ammattikorkeakoulu on noin vuoden verran rakentanut yhteistyötä Kiinan johtavien kaivosalan yliopistojen kanssa. Shandongin teknillinen yliopisto, joka sijaitsee yhtä kaukana Kiinan pääkaupungista Pekingistä kuin Kajaani Helsingistä, on yksi Kiinan kaivosinsinöörejä kouluttavista yliopistoista.

Kainuulaiset ovat vierailleet Kiinassa viidessä huippuyliopistossa esittelemässä osaamista ympäristöystävällistä ja modernista kaivannaisteollisuudesta. Samalla esiteltiin alan työmahdollisuuksia, joita Suomessa on tarjolla ulkomaisille yhteistyökumppaneille ja asiantuntijoille.

Rehtori Matti Sarénin mukaan mielikuvat kaivannaisalasta ovat väärät, ja yhteistyön tarkoituksena on oikaista niitä.

– Yleisesti ajatellaan, että kaivannaisteollisuus ei ole ympäristöystävällistä. Pyrimme kertomaan uusille opiskelijoille, että ala ei ole likaista ja raskasta vaan modernia työtä, jossa käytetään paljon tietotekniikkaan ja automaatiota.

– Mineraaleja tarvitaan esimerkiksi puhelinten ja sähköautojen valmistuksessa. Tämä on ala, jossa tehdään tulevaisuutta, sanoo Sarén.

Kajaanin ammattikorkeakoulu järjestää yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa ensi kesänä kaivosalan kansainvälisen kesäkoulun. Kesäkouluun on tulossa yhteensä 25 kaivosalan opiskelijaa eri puolilta maailmaa, joista kuusi opiskelijaa on tulossa Shandongin teknillisestä yliopistosta.