Kansanlääkintäkeskusta Kaustisella pyörittäneen Terveyskyläsäätiön varat eivät riittäneet edes konkurssimenettelyyn - hotellitoiminta rakennuksessa alkanut kohtuullisesti

Majoitustoimintaa jatkanut Hotelli Kaustinen lupaa uudistuksia kesäksi.

kansanlääkintä
Kaustisen kansanlääkintäkeskus.
Kansanlääkintäkeskusta pyörittänyt Terveuskyläsäätiö haettiin konkurssiin viime talvena. Raila Paavola / Yle

Kaustisella Kansanlääkintäkeskusta pyörittäneen Terveyskyläsäätiön konkurssi raukeaa varojen puutteeseen.

Säätiön varat eivät riitä konkurssimenettelyn kustannuksiin. Pesänhoitaja, asianajaja Kari Aution mukaan asiassa ei ole selvinnyt myöskään väärinkäytöksiä, joiden perusteella asiaa olisi pitänyt jatkaa julkisselvityksenä.

– Kirjanpito oli hoidettu todella hyvin. Tulot eivät vain riittäneet toiminnan pyörittämiseen, sanoo Autio.

Kaustisen kunnan omistama kehitysyhtiö haki säätiön konkurssiin talvella. Terveyskyläsäätiön varat olivat 50 000 euroa ja velat 350 000. Suurin osa veloista eli 250 000 euroa oli kunnan vuokrasaamisia. Ostovelkoja säätiöllä oli 15 000 euroa ja palkkavelkoja 35 000. Lisäksi verovelkoja sekä työeläkemaksuja oli yhteensä 20 000 euron edestä.

Kunnan kehitysyhtiö on jatkanut Kansanlääkintäkeskuksen kiinteistössä majoitustoimintaa Hotelli Kaustisen nimellä, mutta ravintolapalveluita sieltä ei enää saa. Kiinteistössä toimii myös kansanlääkintäyrityksiä.

– Majoittujia on ollut koko ajan kohtalainen määrä. Oikeastaan tulot ovat olleet kohtalaisen hyvät, kertoo Kaustisen kehitys Oy:n toimitusjohtaja Rauno Jauhiainen.

Hotellitoiminta on pyörinyt kolmen työntekijän voimin, Jauhiainen uskoo palkkaavansa vielä yhden työntekijän avuksi. Kesäksi on tulossa isompia uudistuksia, niistä Jauhiainen lupasi kertoa lisää loppukuusta.

Rakennukseen on evakuoitu myös sisäilmaongelmista kärsivän musiikkilukion musiikinopetus.

Kaustisen kunta perusti Terveyskyläsäätiön vuonna 1984. Säätiö kärsi vuosikausia talousongelmista.