Tampere haluaa vuokrattaville sähköpotkulaudoille erityiset nopeusrajoitusalueet

Sähköpotkulautoja vuokraavien yritysten pitäisi rajoittaa lautojen nopeus teknisesti 10 kilometriin tunnissa niillä alueilla, joilla törmäysriski on suurin.

potkulaudat
Sähköpotkulautoja Hakaniemen metroaseman sisäänkäynnin vieressä.
Helsingissä vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat ilmestyneet katukuvaan tänä keväänä.Markku Ojala / AOP

Tampere haluaa hillitä yritysten vuokraamien sähköpotkulautojen nopeutta muun muassa toreilla ja kävelykaduilla. Näillä alueilla sähköpotkulautojen vauhti pitää rajoittaa teknisesti 10 kilometriin tunnissa, jotta törmäyksiltä jalankulkijoihin vältytään.

Tampere on valmis tarvittaessa sopimaan nopeusrajoitusalueiden käyttöönotosta yritysten kanssa sitten, kun niillä on tekninen valmius rajoituksen käyttöönottoon.

Nopeusrajoitusalueet eivät koske kaupunkilaisten omia sähköpotkulautoja.

Muualla Tampereella sähköpotkulautojen nopeusrajoitus olisi lain sallima 25 kilometriä tunnissa. Laki sanoo myös, että yli 15 kilometriä tunnissa kulkevalla potkulaudalla saa ajaa vain pyörä- tai autotiellä.

Tampere julkaisi ohjeistuksen sähköpotkulautoja vuokraaville yrityksille torstaina. Yhdyskuntalautakunnan on määrä hyväksyä ohjeet tiistaina.

Myös pysäköintiä rajoitetaan

Tampere arvioi muiden kaupunkien kokemusten perusteella, että sähköpotkulautojen pysäköinti voi aiheuttaa hankaluuksia. Tämän vuoksi Tampere aikoo kieltää vuokrapotkulautojen pysäköinnin muun muassa silloilla ja alikuluissa sekä linja-autojen käyttämillä alueilla Pyynikintorilla ja Keskustorilla.

Yritysten pitää pyrkiä luomaan tekninen ratkaisu pysäköinnin estämiseksi kaupungin määrittelemillä alueilla.

– Operaattorin tulee varmistaa, että käyttäjiä ohjeistetaan selkeästi pysäköintikieltoalueista. Lisäksi operaattorin tulee kehittää tekninen ratkaisu tai hinnoittelun kautta varmistaa, että käyttäjää ohjataan välttämään pysäköintiä kielletyillä alueilla, ohjeistuksessa sanotaan.

Sähköpotkulautojen pysäköinti ei muuallakaan saa haitata muuta liikkumista ja liikennettä.

Myöskään pysäköintikieltoalueet eivät koske asukkaiden omia potkulautoja, koska Tampere ei halua osoittaa alueita liikennemerkeillä.

Yritykset ovat halukkaita aloittamaan sähköpotkulautojen vuokrauksen Tampereella jo tänä keväänä.

Helsingissä vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat nopeasti yleistyneet katukuvassa. Siellä ne ovat herättäneet sekä kiinnostusta että arvostelua.