Hyppää sisältöön

Naapurimaat niittivät kyseenalaista kunniaa laajassa lihavuustutkimuksessa – suomalaiset eivät enää ole pohjoismaiden tukevimpia

Myös Suomessa lihavuus on yleistynyt, mutta pääasiassa muita Pohjoismaita hitaammin.

Kuva: AOP

Suomalaiset ovat lihoneet viime vuosikymmeninä vähemmän kuin muissa maissa asuvat keskimäärin, osoittaa tuore kansainvälinen tutkimus.

Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) tarkasteltiin painoindeksin muutoksia ympäri maailmaa. Mukana oli yli 112 miljoonan aikuisen pituus- ja painotietoja vuosilta 1985–2017. Näin laajaa tutkimustietoa ei ole aikaisemmin koottu yhteen aiheesta.

Painoindeksi lasketaan siten, että jaetaan paino pituusmetrien neliöllä. Yleisenä liikapainon rajana on pidetty painoindeksiä 25.

Koko maailman väestössä ikävakioitu keskimääräinen painoindeksi oli miehillä 24,7 ja naisilla 24,4. Luvut ovat vuodelta 2017. Suomessa keskimääräinen painoindeksi miehillä oli 26,4 ja naisilla 25,4.

Suomalaiset olivat siis suhteellisesti lihavampia kuin maailman asukkaat keskimäärin. Ero Suomen ja muun maailman välillä on kuitenkin pienentynyt tutkimuksen aikana. Miesten painoindeksi kasvoi Suomessa 1,0 yksikköä ja naisilla 1,1 yksikköä vähemmän kuin koko maailmassa keskimäärin.

Kehitys näkyy myös Pohjoismaissa, joissa sekä suomalaisten miesten että naisten painoindeksi oli tutkimuksen alussa kaikkein korkein. Nykyään näin ei enää ole, vaan muiden pohjoismaiden asukkaat ovat lihoneet suomalaisia nopeammin (siirryt toiseen palveluun).

– Siitä olisin ehkä eniten iloinen, että vaikka Suomessa painoindeksi on noussut, se on sentään noussut hitaasti, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen professori Tomi-Pekka Tuomainen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Syömme yhä enemmän kuin kulutamme

Tutkimuksessa ei oteta kantaa siihen, mistä painoindeksin nousu missäkin maassa johtuu. Eri maissa syitä on erilaisia. Suomessa lihavuuden yleistyminen johtuu Tuomaisen mukaan siitä, että syömme enemmän kuin kulutamme.

– Väestön liikuntatottumukset eivät edelleenkään ole riittävällä tasolla.

Maailmanlaajuisesti lihavuuden yleistyminen on yhdistetty vanhastaan myös kaupungistumiseen. Tämän suhteen tuore tutkimus avaa uutta näkökulmaa: painoindeksi on noussut kaupunkialueiden ulkopuolella jopa nopeammin kuin kaupunkialueilla.

Suomen tulokset poikkeavat tässäkin asiassa maailman keskiarvosta. Suomessa maaseudulla asuvat olivat 1980-luvulla suhteellisesti lihavampia kuin kaupunkilaiset. Näin on vieläkin, mutta vuosikymmenien aikana ero on tasoittunut.

– Suomessa ero maaseudun ja kaupungin välillä on hyvin pieni, Tuomainen sanoo.

.
.