Kotkamillsin uusi paperikone vaatisi oman tehdashallin – investoinnin koko kasvamassa yli 10 miljoonalla eurolla

Toimitusjohtajan mukaan investointipäätös tehdään loppuvuodesta.

metsäteollisuus
Kotkamillsin laminaattipaperia.
Kotkamills tuottaa noin 1400 tonnia paperia ja kartonkia päivässä.Pyry Sarkiola/Yle

Metsäyhtiö Kotkamills kertoi runsas vuosi sitten suunnittelevansa uuden laminaattipaperikoneen rakentamista Kotkan tehtaalleen. Päätös koneen hankkimisesta piti vuoden 2018 loppuun mennessä. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun kävi selväksi ettei konetta kannata rakentaa nykyisiin tiloihin.

– Toimivampi ratkaisu on rakentaa viereen kokonaan uusi tehdashalli. Kone olisi mahtunut nykyiseen, mutta se olisi rajoittanut muiden koneiden potentiaalia tulevaisuudessa, sanoo Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Kapasiteetti 50 000 tonnia vuodessa

Uusi tehdashalli kasvattaa investoinnin suuruutta 10–15 miljoonaa euroa. Muutokset tarkoittavat myös aikalisän ottamista rahoitusneuvotteluihin. Investointipäätös tehdään Hämäläisen mukaan vuoden lopussa.

Uusi kone tarvitaan, koska laminaattipaperin kysyntä on nyt erittäin vilkasta. Uuden laminaattipaperikoneen kapasiteetiksi on suunniteltu 50 000 tonnia vuodessa. Uusi halli tulee myös muuttaman tehdasalueen liikennejärjestelyjä merkittävästi.

Muoviton kartonki hakee vielä asemia maailmalla

Laminaattipaperin lisäksi Kotkamills valmistaa muovitonta pakkauskartonkia, jota käytetään esimerkiksi kahvikupeissa. Tuote ei ole kuitenkaan vielä lyönyt kunnolla läpi markkinoilla.

Toimitusjohtajan mukaan koetilauksia on toimitettu ympäri maailmaa, mutta määrät ovat vielä pieniä. Eräs suuren luokan yritys testaa yhtiön tuotteita parhaillaan, mutta nimistä ei voi vielä puhua julkisesti.

– Hyväksymisprosessi on pirun pitkä. Asiakas ottaa yhden, sitten kaksi ja lopulta neljä rullaa. Meidän pitäisi toimittaa yhdessä toimituksessa 20–60 rullaa per asiakas, kertoo Hämäläinen.