EU:n sisällä soitellaan ensi viikolla halvemmalla – puhelujen ja tekstareiden hintakatto tulee voimaan

Myös suomalaisoperaattorien hintoihin on luvassa alennuksia

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Lapsi käyttää kännykkää
Parlamentin hyväksymä puheluiden hintakatto on 19 senttiä minuutilta. Tekstiviesti saa maksaa korkeintaan 6 senttiä. Hintakaton on määrä astua voimaan toukokuun puolivälissä.AOP

Euroopan unionin sisäisille puheluille on tulossa hintakatto. EU-parlamentti hyväksyi esityksen ylivoimaisella ääntenenemmistöllä. Jäsenmaista koostuvan neuvoston pitää vielä hyväksyä hintakatto.

Parlamentin hyväksymä puheluiden hintakatto on 19 senttiä minuutilta. Tekstiviesti saa maksaa korkeintaan 6 senttiä. Hintakaton on määrä astua voimaan toukokuun puolivälissä.

Parlamentin mukaan uusien sääntöjen myötä kansalaiset saavat käyttöönsä nopeat yhteydet ja puheluista tulee turvallisempia ja edullisempia EU:n sisällä. Samalla teleoperaattoreille tarjotaan tarvittavaa ennustettavuutta investointien lisäämiseksi nopeisiin internetyhteyksiin.

Parlamentti vaatii myös sitä, että jäsenmaiden on helpotettava 5g-verkkojen käyttöönottoa vuoteen 2020 mennessä tarjoamalla sopivia taajuuksia.

Myös suomalaisoperaattorien hintoihin luvassa alennuksia

EU:n sisäisille puheluille ja tekstiviesteille tulee ensi keskiviikkona hintakatto. Enimmäishinta puheluille on siitä lähtien 19 senttiä minuutilta ennen arvonlisäveron lisäämistä, tekstiviesteillä 6 senttiä kappale.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lakimies Sari Tujunen kertoi STT:lle, että hinnat vaihtelevat nyt operaattoreiden välillä, mutta odotus on, että hinnat tulevat alenemaan. Suomen suurista operaattoreista Elisa perii hinnastonsa mukaan Euroopassa soitetuista puheluista 22 senttiä minuutilta, jolloin hinta on yli tulevan hintakaton.

Telian ulkomaantunnuksella 990 sovellettava hinta moneen Euroopan maahan on kattoa korkeampi, 46 tai 47 senttiä minuutilta. DNA perii esimerkiksi Kreikkaan soitetuista kännykkäpuheluista 55 senttiä, kiinteän linjan puheluista 34 senttiä.

Hintoihin lisätään matkapuhelin- tai paikallisverkkomaksu.

Hintakaton käytännön merkitys voi lopulta jäädä pieneksi, sillä monet säännöllisesti ulkomaille soittavat kuluttajat ovat ryhtyneet käyttämään netin kautta toimivia viestisovelluksia, esimerkiksi Skypeä ja WhatsAppia.

– Halvempia vaihtoehtoisia tapoja on, Tujunen totesi.

Matkapuhelimien verkkovierailu- eli roaming-maksuista luovuttiin EU:ssa vuonna 2017.