"On se vaan ihme ilmiö" – viikkoja vanha tuhka sytytti tulipalon Iisalmessa

Tuhkan jäähtymiseen voi mennä kauemmin kuin ajatteletkaan. Savolainen omakotiasukas sai tästä torstaina harmillisen muistutuksen.

paloturvallisuus
Puut palavat yliopiston koepolttolaitoksen uunissa.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Vanhoissa tuhkissa kytenyt kipinä sytytti tulipalon Iisalmessa torstaina. Tapauksesta teki erikoisen se, että tuhkat olivat asukkaan kertoman mukaan jopa kaksi viikkoa vanhoja.

Pelastuslaitoksen mukaan 200-litraiseen tuhka-astiaan oli pantu kuumaa tuhkaa ja hiiliä. Vähitellen ne olivat polttaneet tuhkapöntön kylkeen reiän, josta hiillos pääsi syttymään kokonaan.

Tuli levisi viereiseen kuusiaitaan, jolloin se huomattiin talon vastapäisessä päiväkodissa. Päiväkodin henkilökunta sammutti palavan kuusiaidan jauhesammuttimella.

– Tuhkat eivät olleet edes lämpimiä päältä. Mutta kun kaivettiin pönttöä, sieltä löytyi punahehkuinen ahjo, paloesimies Pekka Pirhonen Pohjois-Savon pelastuslaitoksesta kertoo.

Tapaus osoitti jälleen kerran, miten pitkään tuhka voi pysyä kuumana. Tämän vuoksi tulisijasta ei kannata tyhjentää edellisillan tuhkaa (siirryt toiseen palveluun), vaan antaa sen jäähtyä useamman vuorokauden ajan. Tuhkaa varten on hankittava palamaton astia, joka on varustettu kannella.

– On se vaan ihme ilmiö. Jos saunan uunissa jonakin iltana tulet sammuu, kun siihen rupeaa puhaltelemaan voimakkaasti, saattaa saada tulet aikaan.

Tulipalosta ei aiheutunut vahinkoa muuhun kuin kuusiaitaan, eivätkä vastapäisen päiväkodin lapset olleet vaarassa.