Kunnan kaikissa kouluissa epäillään sisäilmaongelmia – neljä opettajaa vaatii satojen tuhansien eurojen korvauksia

Myös väistötiloiksi osoitetuissa kouluissa on nyt oireiltu Lappajärvellä.

sisäilmaongelmat
Lapsia leikkii koulun pihalla.
Opettajat ovat kertoneet oireilleensa myös Länsirannan koulussa, jonne oppilaita siirrettiin yhteiskoulusta. (arkistokuva)Pasi Takkunen / Yle

Sisäilmaongelmat ovat karkaamassa käsistä Etelä-Pohjanmaalla Lappajärvellä. Opettajat ovat ilmoittaneet oireilusta kaikissa kunnan tiloissa, joissa opetusta järjestetään. Myös osa oppilaista on kertonut oireilevansa.

Oireista on ilmoitettu nyt myös kahdesta koulusta, jonne oppilaita on siirretty evakkoon yhteiskoulun sisäilmaongelmien alta. Koulut ovat Länsirannan ja Rantakankaan koulut.

– Jos näistä kummastakin joudutaan lähtemään, tulee väistötilojen löytämisestä hankalaa, toteaa Lappajärven kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi.

Lisäksi sisäilmaongelmista on raportoitu osassa Järviseudun ammatti-instituutti Jamin tiloja ja 2000-luvun alkupuolella rakennetussa lukiossa. Lappajärven kunnanhallitus käsittelee maanantaina lukion lattioiden remontoimista 50 000 eurolla. Muiden koulujen suhteen kunta joutuu vielä miettimään vaihtoehtojaan.

– Pahimmassa tapauksessa joudutaan hankkimaan parakkikouluja tai ulkopuolisia väistötiloja, Lehtiniemi sanoo.

Kunta rakennuttaa parhaillaan uutta 200 oppilaan koulua, jonne Lehtiniemen mukaan mahtuisivat tulevaisuudessa kaikki Lappajärven oppilaat. Koulu valmistuu kuitenkin vasta puolentoista vuoden kuluttua.

Opettajilla muhkeat korvausvaatimukset

Neljä opettajaa vaatii Lappajärven kunnalta mittavia korvauksia altistumisesta huonolle sisäilmalle. Opettajat vaativat kukin 80 000 euroa työperäisestä altistumisesta kosteusvauriomikrobeille.

Korvausvaatimuksessa opettajat kertovat, että heillä on työlääketieteen poliklinikalta saatu, vuosia kestäneisiin tutkimuksiin perustuva diagnoosi.

Kunnanjohtaja esittää kunnanhallitukselle, että korvausvaateet hylätään kaikilta osin. Korvausvaateessa ei hänen mukaansa ole esitetty selkeää näyttöä väitetystä vahingosta.

– Sisäilmaongelmat eivät automaattisesti johda korvausvelvollisuuteen, Lehtiniemi huomauttaa.

Esityksessään kunnanhallitukselle hän toteaa myös, että ei ole kiistattomasti osoitettu, että työntekijöiden ongelmat olisivat aiheutuneet yksinomaan työolosuhteista Lappajärven kunnassa, eikä esimerkiksi muusta työ-, opiskelu- tai asumishistoriasta tai muista olosuhteista.

Kunnanjohtaja Lehtiniemen mukaan korvaussumman suuruutta ei ole myöskään perusteltu.