Ari Savén osti luotolla sängyn - siitä alkoi vuosien pikavippikierre, joka johti velkahelvettiin: “Kun yhtäkkiä saa rahaa, mopo lähtee käsistä”

Nyt Ari Savénilla on 28 000 euroa velkaa. Oululainen rakennusmaalari syyttää itseään.

Ari istuu sängyllä.
Ari Savén osti myyjän kehotuksesta luotolla sängyn. Tästä alkoi vuosia kestänyt pikavippikierre. Perjantai-dokkari: Ari, sänky ja velkakierre. Ohjaaja Juha Portaankorva.

Pikavipit ovat tie velkahelvettiin.

Näin toteaa oululainen rakennusmaalari Ari Savén Perjantai-dokkarissa Ari, sänky ja velkakierre. Juha Portaankorvan ohjaamassa dokkarissa Savén käy läpi vuosia kestäneen velkakierteensä.

Ari Savénille tuli 13 vuotta sitten avioero. Hän muutti vuokralle omaan asuntoon ja tarvitsi uuden sängyn.

Myyjä ei huolinut käteistä rahaa, vaan tarjosi Arille luottokorttia. Ari otti kortin ja maksoi sillä 700 euron sängyn.

Tästä alkoi Arin velkakierre.

– Pankki tarjosi luottorajan nostamista 1 500 euroon. Suostuin korotukseen, ja myöhemmin luottorajaa nostettiin vielä lisää useaan otteeseen. Lopulta se oli 5 000 euroa.

Todellisuus ja fiktio menevät sekaisin

Arista oli huumaavaa, kun hän sai viisi tonnia rahaa käyttöönsä. Ostohalut heräsivät. Hän pisti rahaa poikansa mopoharrastukseen, auton korjaukseen, polttoaineeseen ja ruokaan. Lopulta luottotili oli 5 000 euroa miinuksella.

– Sellaisen ihmisen, jolla on aina ollut rahaa, on tätä vaikea käsittää. Olen rakennusmaalari, ja ylimääräistä rahaa ei minulla ole koskaan ollut. Kun yhtäkkiä saa rahaa, niin siinä lähtee mopo käsistä. Todellisuus ja fiktio menevät sekaisin.

"Ei minua hävetä enkä ole katkera. Olen itse tähän syyllinen."

Ari Savén

Ari oli tilanteessa, jossa hän pähkäili, kuinka hän saa maksettua luottokorttivelan. Silloin posti toi kulutusluottoja tarjoavan Santanderin mainoksen.

– Täytin paperit, meni muutama päivä ja tililläni oli 6 000 euroa. Maksoin luottokorttivelan pois, mutta nyt olin sitten velkaa Santanderille.

- Olen omalle pojalleni sanonut, että tähän velkahelvettiin ei kannata ryhtyä. Älä ota vippejä. Niihin kun sortuu, varmasti menee kaikki, Ari kertoo. Kuva: Aki Lahtinen / Yle

Sitten pikavippifirmat alkoivat pommittaa Aria jatkuvasti mainoksilla. Aluksi summat olivat satasia, mutta myöhemmin Ari sortui jo tuhansien pikavippeihin.

– Nyt on velkaa 28 000 euroa. Mihin ihmeeseen ne rahat ovat menneet? Ari pohtii.

Hän ei ole ostanut kenkiä kymmeneen vuoteen. Housut hän osti kaksi vuotta sitten halpahallista. Ari ei käytä alkoholia, eikä käy ravintoloissa.

– Hyvä sänky tämä on, mutta kalliiksi tuli. Velat on maksettava hinnalla millä hyvänsä.

Ari on toimittanut paperit veloista velkaneuvojalle. Aika näyttää, paljonko hän joutuu maksamaan.

– Ei minua hävetä enkä ole katkera. Olen itse tähän syyllinen. Luottokortin olisi voinut jättää ottamatta, ja olisin voinut ostaa sängyn käteisellä jostakin toisesta liikkeestä, Ari Savén toteaa.

Perjantai: Onko velka häpeä? Vieraina velkaantumisen kokemusasiantuntija, toimittaja Renaz Ebrahimi ja velallisten auttaja Soile Niemi. Perjantai-dokkari: Ari, sänky ja velkakierre. Perjantaina 10.5. klo 21.05 Yle TV1:llä.

Perjantai-dokkarin Ari, sänky ja velkakierre tv-uusinta lauantaina 11.5. Yle TV1:ssä kello 10.45

Lue myös:

Apua velkaongelmiin:

Takuusäätiö (siirryt toiseen palveluun) tarjoaa maksutonta velkaneuvontaa.

Oikeusaputoimistoista (siirryt toiseen palveluun) on vuoden alusta alkaen saanut maksutonta talous- ja velkaneuvontaa.

Penno.fi (siirryt toiseen palveluun)on ilmainen työkalu päivittäisten tulojen ja menojen seuraamiseen. Palvelua ylläpitää Takuu-Säätiö.