1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalivähemmistöt

PS-valtuutettu kavahti sateenkaariliputusta ja teki aloitteen sen kieltämiseksi – vastaliikkeenä Hämeenlinnaan puuhataan nyt Pride-juhlaa

Pridea juhlitaan kesällä 2020, jos tapahtuma toteutuu. Viimeksi Hämeenlinnassa vietettiin sateenkaarijuhlaa vuonna 2015.

seksuaalivähemmistöt
Helsingin Pride-viikko huipentui tänään lauantaina Pride-kulkueeseen.
Juhlitaanko Hämeenlinnan toista Pride-juhlaaa kesällä 2020? Kuvassa Helsinki Pride viime kesänä.Berislav Jurišić / Yle

Sateenkaarilippu nostaa kierroksia Hämeenlinnassa.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Teppo Turja haluaa, että Hämeenlinnan kaupungin virallisilla liputuspaikoilla liputetaan vain siniristilipulla. Turja teki asiasta valtuustoaloitteen huhtikuussa.

Aloitteen taustalla on naapurikaupunki Riihimäen päätös liputtaa Priden kunniaksi ensi kesänä. Turja pelkää, että sateenkaariliput liehuvat pian Hämeenlinnankin lippusaloissa. Valtuutettu uskoo, että se horjuttaisi Suomen lipun asemaa.

– Näen sen epäasialliseksi ajatukseksi. Siksi haluan, että ainoastaan Suomen lippu on Raatihuoneella ja ylipäänsä hallinnollisissa rakennuksissa.

Hämeen Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) Turja sanoo, että lippu kuin lippu on vallan symboli. Hän rinnastaa Pride-lipun hakaristilippuun.

– Kun natsi-Saksa miehitti naapurimaitaan, hakaristilippu vedettiin hallintorakennusten salkoon, Turja kirjoitti.

Valtuustoaloitteen ovat allekirjoittaneet perussuomalaisista myös Lulu Ranne, Matti Mikkola, Jonni Levaniemi, Antero Niemelä ja Vesa Mäkinen sekä keskustan Hannu Kärpänen ja Antti Leinikka.

"Rajoittaa ihmisen oikeutta olla sellainen kuin haluaa"

Aloite on saanut aikaan vastareaktion. Hämeenlinnaan halutaan oma Pride-juhla kesäksi 2020. Yksi juhlan järjestäjistä, hämeenlinnalainen Kuura Maula, sättii valtuustoaloitetta kovin sanoin.

– Se sonta, jota valtuutetut ovat päättäneet viedä kaupungin toimielimissä eteenpäin, on räikeä läpsäisy kasvoille. Se rajoittaa ihmisen oikeutta olla sellainen kuin haluaa ilman pelkoa tai häpeää.

En halua puhua valtaosan puolesta. Ei minulla ole siihen konkreettista todistusaineistoa, mutta ei ole Turjallakaan.

Kuura Maula

Teppo Turja sanoo olevansa täysin vakuuttunut, että valtaosa kaupunkilaisista on liputusasiassa hänen kanssaan samaa mieltä. Maula ei tätä niele.

– En halua puhua valtaosan puolesta. Ei minulla ole siihen konkreettista todistusaineistoa, mutta ei ole Turjallakaan.

Hämeenlinnan ensimmäinen Pride järjestettiin vuonna 2015, jonka jälkeen juhlaa ei ole kaupungissa ollut. Silloin tapahtumaan osallistui noin 400 henkeä, juhlan tiedottajana toiminut Maula kertoo.

Turja: Minna Canthin päivä riittää

Teppo Turjan mielestä tasa-arvon eli Minna Canthin päivä on riittävä huomionosoitus tasa-arvon puolesta.

– Se on vallan hyvä, että tällainen päivä on olemassa. Liputtakaamme kaikki sitä kernaasti Suomen lipulla.

Kuura Maulan mielestä sateenkaariliputukselle ja Pridelle on huutava tarve, myös Hämeenlinnassa.

– Vaikka kyseessä on vain pieni vähemmistö, joita syrjintä koskee, heillä on ääretön oikeus tulla näkyväksi ja kohdatuksi. Kyse on ihmisten terveydestä, hyvinvoinnista, onnesta ja elämästä.

26-vuotias Maula oli 15, kun hän kertoi julkisesti, ettei sovi heteromuottiin. Vuosien varrella hän on tottunut saamaan loukkaavaa palautetta.

Hän kertoo, että kaapista ulos tuleminen saattaa tänäkin päivänä vaikuttaa nuoren elämään murheellisesti.

– Erään kaverini vanhemmat katkaisivat välit häneen totaalisesti. Se on vaan niin väärin.

Lue seuraavaksi