Markkinaoikeus kumosi Kelan päätökset vaikeavammaisten fysioterapiasta: “Se tässä on eniten kiusannut, että kaikkia ei ole kohdeltu tasavertaisesti”

Markkinaoikeuden päätöksen mukaan Kelan eteläisessä piirissä on järjestettävä uusi tarjouskilpailu. Yrittäjälle se antaa toivoa.

Kelan kuntoutus
Pyörätuolissa istuu nainen
Elli Sormunen / Yle

Markkinaoikeus on kumonnut Kelan hankintapäätökset, jotka koskevat vaativaa lääkinnällistä terapiaa. Markkinaoikeuden ratkaisu koskee Kelan eteläisen piirin päätöksiä. Markkinaoikeus myös kielsi Kelaa solmimasta riidanalaisia hankintasopimuksia.

Kyseessä on Kelan viime vuoden lopulla tekemä kilpailutus. Sen myötä vaikeasti vammaisten ja fysioterapeuttien pitkiäkin hoitosuhteita päättyi.

Esimerkiksi lappeenrantalainen fysioterapeutti Mikko Tynkkynen kertoi helmikuussa Ylen haastattelussa, kuinka Kelan päätös päätti hänen vuosia kestäneen hoitosuhteensa asiakkaan kanssa.

Sote Palveluntuottajat -yhdistyksen mukaan kilpailutuksen ulkopuolelle jäi 400 fysioterapiayritystä. Yhdistys arvioi, että jopa 5 000 vaikeasti vammaista henkilöä on joutunut vaihtamaan fysioterapeuttia.

Kela puolestaan arvioi, että kuntouttaja vaihtuu 3 500 ihmiseltä.

Markkinaoikeuden päätöksestä kertoi ensin Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun).

Pisteitä ilman erikoisosaamista

Markkinaoikeuteen asian veivät Myyr-Fysio ja Neuroliitto. Ne perustelivat valitustaan muun muassa toteamalla, että tarjousten vertailuperusteet ovat liittyneet hankinnankohteeseen vain osittain.

Kyseessä on lääkinnällisen kuntoutuksen tarjoaminen. Valittajien mukaan koulutuspisteitä on kuitenkin saanut kaikista fysioterapiakoulutuksista, vaikka ne eivät olisi liittyneet lääkinnälliseen kuntoutukseen mitenkään. Vertailupisteet eivät siksi ole mahdollistaneet tarjousten puolueetonta arviointia.

Valituksen mukaan vertailuperusteet ovat olleet laadun osalta syrjiviä ja kohtuuttomia.

Mies kuntoutuksessa
Asian käsittely voi jatkua vielä pitkään, sillä Kela on hakenut valituspäätöstä korkeimmalta hallinto-oikeudelta.Tommi Parkkinen / Yle

Kela vastusti, markkinaoikeus tuomitsi

Kansaneläkelaitos vaati vastineessaan (siirryt toiseen palveluun) markkinaoikeutta hylkäämään valituksen. Kelan mukaan terapeuttien koulutustasoon liittyvä pisteytysperuste on hankintasäännösten mukainen. Hankinnassa on asetettu tarkat laatua koskevat vähimmäisvaatimukset.

Kilpailutuksen perusteissa painotettiin 80 prosenttia hintaa ja 20 prosenttia laatua.

Markkinaoikeus katsoi, että tarjouspyyntö on ollut tarjoajien valintaperusteiden osalta epäselvä ja perusteli asiaa laajasti. Tarjouspyyntö ei myöskään ole ollut omiaan turvaamaan tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua tarjousten vertailussa. Kela on menetellyt hankintasäännösten vastaisesti.

Markkinaoikeuden päätöksen mukaan Kelan hankintayksikön on järjestettävä uusi tarjouskilpailu. Kilpailussa on otettava huomioon päätöksessä mainitut seikat.

Kela tiedotti verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että aikoo hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa markkinaoikeuden päätökseen.

Edessä on pitkä tie

Fysioterapeutti Mikko Tynkkynen kertoo markkinaoikeuden päätöksen luovan toiveikkuutta.

– Mutta samaan aikaan ymmärrän myös realiteetit, Tynkkynen sanoo.

Pelkkä tuomiosta valittaminen voi kestää kuukausia ja jos korkein hallinto-oikeus antaa luvan, alkaa uusi käsittely. Edessä voi olla pitkä tie.

Kelan päätös alkoi näkyä Tynkkysen yrityksessä vuoden vaihteessa.

– Vuoden vaihteen jälkeen vaikeavammaisia kuntoutujia siirtyi toisten palveluntuottajien piiriin. Silloin oli vaihtuvuutta. Mutta se on väistämättä potkinut kehittymään yrittäjänä, Tynkkynen kertoo.

Piinallisin pitkä odotus on Tynkkysen mukaan kuntoutujilla, jotka ovat joutuneet siirtymään muualle. Yrittäjä voi aina keksiä ratkaisuja ja kehittää toimintaa, joka tuo lisää asiakasvirtaa. Toiveissa kuitenkin on, että markkinaoikeuden päätös pysyy.

– Me emme olisi kilpailutukseen osallistuneet, jos motivaatio ei olisi ollut kohdillaan ja osaamista toimia. Negatiivinen hankintapäätös oli meille totta kai pettymys.

Markkinaoikeuden tuomio oli yrittäjälle myös helpotus. Tynkkynen sanoo odottavansa tasa-arvoista kohtelua sekä yrittäjiä että kuntoutujia kohtaan ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

– Se tässä on eniten kiusannut ja häirinnyt, että kaikkia yrittäjiä ei ole kohdeltu tasavertaisesti. Jos olisimme jääneet rannalle sellaisista syistä, joista olisi voitu mennä peilin eteen, olisi asian voinut vielä niellä.