Mikkelin pääkirjaston lehtisali suljettu asbestiepäilyn vuoksi

Muissa kirjaston asiakastiloissa ei ole havaittu asbestia.

kirjastot
Kirjoja kirjaston kirjahyllyssä.
Antti Karhunen / Yle

Mikkelin pääkirjaston lehtisali on suljettu viikoksi asbestiepäilyn vuoksi.

Kirjaston lehtilukusalista ja alakerran kirjavarastosta otetuissa pölynäytteissä on havaittu asbestikuituja. Lehtisali suljetaan, jotta asbestin lähde voidaan tunnistaa.

Kirjaston kiinteistökartoituksen yhteydessä rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmässä havaittiin olevan asbestipinnoitettuja putkia. Havaintojen vuoksi kirjastossa teetettiin asbestitutkimus, jossa otettiin pyyhintänäytteitä ympäri rakennusta.

Kahdestatoista otetusta näytteestä kymmenen oli puhtaita. Lehtisalin lisäksi asbestia ei havaittu muissa kirjaston asiakastiloissa, ja kirjaston muut tilat ovat käytössä normaalisti.

Pääkirjasto järjestää väliaikaisen lehtipisteen lehtien lukemiseksi lehtisalin ollessa suljettuna. Muu lehtiaineisto on luettavissa sivukirjastoilla niiden normaalin valikoiman mukaisesti.

Lehtisalin katto avataan tutkimuksia varten

Lehtilukusalin asbestikuitujen lähdettä ei tiedetä, joten lukusalin kattorakenteet aiotaan avata tutkimuksia varten. Kirjavaraston asbestihavainnot johtuvat kaupungin mukaan todennäköisesti mittauspisteen yläpuolella olevasta rikkinäisesta, asbestieristetystä putkesta.

Kirjaston kaikki tilat ovat samassa ilmanvaihdossa, joten asbestikuitujen kulkeutumista kirjavarastoon ja lehtisaliin ilmanvaihdon välityksellä pidetään epätodennäköisenä.

Kuituhavaintojen vuoksi kirjastossa tehdään lukuisia korjaustoimenpiteitä. Asbestieristeiset putket aiotaan poistaa ilmanvaihtojärjestelmästä ja rakennuksen ilmanvaihtokanavat nuohotaan.

Kirjastossa tehdään myös kattava siivous pölykertymien poistamiseksi ja kirjavaraston asbestiputket pinnoitetaan kuitujen leviämisen estämiseksi. Kaupunki tiedottaa erikseen töiden vaikutuksista kirjaston aukioloon.