Yhdysvallat takavarikoi Pohjois-Korean rahtialuksen – alusta käytetty Yhdysvaltain mukaan luvattomaan hiilen ja aseiden kuljettamiseen

Aluksen takavarikko todennäköisesti kiristää maiden välejä entisestään.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n kuva toukokuun 5. päivältä näyttää Pohjois-Korean aseharjoituksia.
Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n kuva toukokuun 5. päivältä näyttää Pohjois-Korean aseharjoituksia. KCNA / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeriö on ottanut haltuunsa pohjoiskorealaisen rahtialuksen. Ministeriö kertoi asiasta torstaina.

Aluksen nimi on Wise Honest, suomeksi vapaasti käännettynä Viisas rehellinen.

Viranomaisten mukaan alus on rikkonut Pohjois-Korean talouspakotteita kuljettamalla laittomasti hiiltä Pohjois-Koreasta.

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) aluksella on myös kuljetettu aseita Pohjois-Koreaan. Aluksen kotimaa on yritetty peittää.

Ministeriön mukaan yhdysvaltalaispankit ovat olleet tahattomasti mukana, sillä niiden kautta on maksettu aluksen huollon, varusteiden ja korjausten maksuja. Talouspakotteet kieltävät Pohjois-Korealta yhdysvaltalaispankkien käytön.

Muiden maiden meriviranomaiset takavarikoivat aluksen huhtikuussa 2018. Se on nyt Yhdysvaltain hallussa ja matkalla kohti Yhdysvaltain aluevesiä, viranomaiset tiedottavat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Oikeusministeriön mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun siviiliviranomaiset takavarikoivat Pohjois-Korean rahtialuksen talouspakotteiden rikkomisen vuoksi.

Pohjois-Korea on viime päivinä ampunut useita ohjuksia tai raketteja.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen helmikuun lopulla Vietnamissa päättyi tuloksettomana.

Sanomalehti New York Times huomauttaa (siirryt toiseen palveluun), että aluksen haltuunotto lisää jännitteitä varmasti entisestään.

Juttua päivitetty kello 20:20 kauttaaltaan lisätiedoilla.

Lähteet: Reuters