Valokuvaaja Stefan Bremerin tuotannossa ihminen on punaisena lankana: "Kasvot on sellainen maisema, johon en ikinä kyllästy"

Helsinkiläisen valokuvataiteilijan tuotanto on esillä laadukkaista valokuvanäyttelyistä tunnetussa Salon Veturitallissa.

Valokuvataiteilija Stefan Bremer Kuva: Dani Branthin / Yle

SALO Näyttely, joka ottaa kantaa. Näin voisi kuvailla helsinkiläisen valokuvaajan ja valokuvataiteilijan Stefan Bremerin (s. 1953) näyttelyä, joka on esillä Salon taidemuseo Veturitallissa.

Veturitallin seinille on ripustettu yli sata valokuvaa. Retrospektiivisen näyttelyn varhaisimmat kuvat ovat 1970-luvulta Helsinki by Night -sarjasta ja uusimmat ennennäkemätöntä tuotantoa.

Bremerin kuvaamat valokuvasarjat istuvat luontevasti Veturitallin neljään saliin.

Stefan Bremerin näyttely Salon taidemuseo Veturitallissa Kuva: Petra Ristola / Yle

Ihminen on punainen lanka Bremerin tuotannossa. Kuvissa on esillä ihminen iloineen ja suruineen, sekä mennyt aika ja muistot.

– Ihmisen kasvot on sellainen maisema, johon en ikinä kyllästy, sanoo Stefan Bremer.

Bremerin mukaan tuntemattomien ihmisten kohtaaminen on hieno mahdollisuus.

– Ja kameran kanssa on helpompi lähestyä ihmistä.

"Reagoin niin, että otan kameran esille"

Suvaitsevaisuus ja myötäeläminen ovat keskeisiä teemoja Stefan Bremerin töissä.

Teemat tulevat esille etenkin Borderline-sarjassa, johon on kuvattu vuonna 2015 Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita.

Kurdilainen pakolaisisä ja kuva hänen kolmesta tyttärestään. Irak 2015 Kuva: Stefan Bremer

Bremer huomasi, miten tärkeä asia kännykkä on turvapaikanhakijoille. Kännykässä on tärkeitä muistoja eli kuvia. Bremer päätti kuvata sarjan, jossa turvapaikanhakijat näyttävät kännykässään olevaa tärkeintä kuvaa.

– Äidin kuva oli monen mielestä se tärkein. Tärkeitä olivat myös isän, perheen ja kavereiden kuvat.

Bremer sanoo kuulleensa monia dramaattisia tarinoita turvapaikanhakijoilta. Kuvillaan hän haluaa ottaa kantaa ja osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Reagoin niin, että otan kameran esille.

Borderline-sarjan kanssa samassa salissa on Holokausti-sarja, jossa muistutetaan Auschwitzin ja Birkenaun leirien jäljistä.

– Kun muukalaisviha Euroopassa on noussut taas pintaan, on hyvä muistaa mitä natsit aikoinaan tekivät, Bremer sanoo.

Sekunnin tuhannesosan kuva

Näyttelyssä on esillä myös kokeilevampaa taidevalokuvaa. Abstraktimpi kuvaus on ollut Stefan Bremerin matkassa myös mukana.

Gravitaatiolinko-sarjassa kamera on vanginnut sellaisen hetken kuvaan, mitä ihmisen silmä ei pystyisi näkemään. Kyseessä on sekunnin tuhannesosan kuva.

Parsakaali. Sarjasta Gravitaatiolinko, 2018 Kuva: Stefan Bremer

– Tämä on sellainen hullun tiedemiehen näkemys valokuvasta. Kamera tekee työtä ja kuvaaja näkee vasta jälkeenpäin, mitä kuvassa todella tapahtuu.

Kosketus-sarjassa Bremerille tutut ihmiset on kuvattu valokeilassa ja heidän päälleen on kaadettu erilaisia aineita, kuten sahanpurua tai suolaa.

Idea sarjaan syntyi, kun Bremer sai kuulla, että hänen hyvä ystävänsä Jouko Lehtola oli sairastunut parantumattomaan syöpään. Hän kutsui Lehtolan studiolle ja kuvasi tämän valokeilassa, jossa hänen päälleen kaadetaan kevyttä tomumaista ainetta.

– Tästä syntyi tällainen Jumalan kosketus. Näiden kuvien edessä voi tuntea sen ajan hidastumisen.

Valokuva Jouko Lehtolasta on myös mukana Stefan Bremerin uusimmassa valokuvakirjassa Keskeltä ja täysillä. Kuva: Petra Ristola / Yle

Kamera hollilla koko ajan

Stefan Bremer kuvaa koko ajan. Hänellä on pieni kamera vanhan ruskean nahkalaukun sivutaskussa. Jos jotain kiinnostavaa tapahtuu, hän kuvaa.

Pienellä kameralla otetut kuvat harvoin päätyvät näyttelyyn, mutta niitä voi nähdä sosiaalisessa mediassa, joilla hän hauskuuttaa itseään ja muita.

– Tykkään kuvata ihan absurdeja juttuja. Jos jotain tapahtuu, eikä ole kameraa mukana, niin sitten olen todella onneton.

Stefan Bremer, Keskeltä ja Täysillä, 11.5.-8.9. Salon taidemuseo Veturitalli

Valokuvataiteilija Stefan Bremer Kuva: Dani Branthin / Yle

Lue lisää: