1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kauppakiista

Onnistuvatko Kiina ja USA löytämään sovun kärjistyneeseen kauppakiistaansa? Neuvottelut käynnissä Washingtonissa

Yhdysvallat aikoo korottaa tullimaksuja perjantaina, mikäli se ei pääse sopuun Kiinan kanssa kauppakiistassa.

Kauppakiista
Kiinan ja Yhdysvaltain pääneuvottelijat Liu He ja Steven Mnuchin
Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluja käydään tällä viikolla Washingtonissa, kuvassa valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja varapääministeri Liu He.Nicolas Asfouri / EPA

Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat ovat aloittaneet kauppaneuvottelunsa Washingtonissa.

Osapuolet pyrkivät löytämään ratkaisun kauppasotanokitteluunsa, joka on jatkunut maailman kahden suurimman talousmahdin välillä jo reilun vuoden.

Mikäli sopua ei synny, aikoo Yhdysvallat korottaa perjantaista lähtien tiettyjen kiinalaisten tuotteiden tullimaksun 10 prosentista 25 prosenttiin. Näiden tuotteiden tuonnin arvo on 200 miljardia dollaria vuodessa. Tullien kohteena on muun muassa kiinalaista elektroniikkaa, koneita, autojen osia sekä huonekaluja.

Kiina on uhannut vastatoimilla, mutta ei ole toistaiseksi tarkentanut, mitä nämä voisivat olla.

Kiinan valtuuskuntaa neuvotteluissa johtaa maan varapääministeri Liu He. Yhdysvaltojen delegaatioita johtaa puolestaan maan kauppaedustaja Robert Lighthizer.

Lighthizer ilmoitti syyksi neuvottelujen viimeaikaiseen kärjistymiseen sen, että Kiina vetäytyi joistakin tärkeistä neuvotelluista sitoumuksistaan. Kiina on torjunut väitteet antamiensa lupausten rikkomisesta.

Aiheesta lisää:

USA ja Kiina aloittamassa tullikiistansa purkua – Jos neuvottelu epäonnistuu "riski talousmarkkinoiden romahduksesta kasvaa selvästi"

Lähteet: Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi