USA:n ja Kiinan tullikiistassa ei ratkaisua – raju tullikorotus astui voimaan

Maiden väliset neuvottelut jatkuvat Suomen aikaa päivällä.

Kauppakiista
Kuvassa valtiovarainministeri Steven Mnuchi (vas.) ja varapääministeri Liu He (oik.).
Kuvassa valtiovarainministeri Steven Mnuchi (vas.) ja varapääministeri Liu He (oik.).Andy Wong / EPA

Yhdysvallat on ottanut käyttöön Kiinasta tuotavien tuotteiden korotetut tullit. Määräystä alettiin noudattaa Kiinan satamissa ja lentokentillä, joista kuljetukset lähtevät kohti Yhdysvaltoja.

Yli 5 700 tuotetta koskeva tulli nousi kymmenestä prosentista 25:een prosenttiin kello 7 Suomen aikaa.

Tullien alaisen tuonnin arvo on 200 miljardia dollaria.

Maiden väliset neuvottelut tullisopimuksesta jatkuvat aamulla Yhdysvaltain aikaa.

Torstai-illan neuvotteluissa ei löydetty ratkaisua ja neuvottelut keskeytettiin yön ajaksi. Talousuutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan edistystä ei juuri saavutettu.

Yhdysvaltain puolelta neuvottelemassa ovat valtiovarainministeri Stephen Mnuchin ja kaupallinen edustaja Robert Lighthizer. Kiinan valtuuskuntaa johtaa varapääministeri Liu He.

Suurin tuoteryhmä, jota korotettu tullimaksu koskee, ovat tietokoneiden modeemit, reitittimet ja muut tiedonsiirtolaitteet sekä piirilevyt.

Tullit nousevat myös lukuisilla muilla tuoteryhmillä, kuten huonekaluilla, valaisimilla, autonosilla, pölynimureilla ja rakennusmateriaaleilla.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Yhdysvaltain kuluttajateknologiajärjestön johtaja Gary Shapiro sanoi, että toisin kuin presidentti Trump on väittänyt, korotettujen tullien maksumiehiksi joutuvat yhdysvaltalaiset kuluttajat ja Kiinasta tavaroita tuovat yritykset.

– Tullien nosto on tuhoisaa. Lokakuussa voimaan astuneiden tullien kustannus on ollut Amerikan teknologiasektorille miljardi euroa kuukaudessa. Tämä voi olla elämän ja kuoleman kysymys pienille yrityksille ja startupeille, jotka eivät kestä nousseita kustannuksia, Shapiro sanoi.

Kuluttajat havaitsevat nousevat hinnat kolmen-neljän kuukauden kuluttua, mutta kauppa joutuu nostamaan hintojaan heti, arvioivat Reutersin haastattelemat asiantuntijat.

Kiinan oletetaan vastaavan USA:n toimiin välittömästi kovin ottein, kertoo kiinalainen, hallitusta lähellä oleva Global Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Jos tullikiista pahenee, maiden välinen kauppasota voi olla entistä lähempänä.

Onnistuvatko Kiina ja USA löytämään sovun kärjistyneeseen kauppakiistaansa? Neuvottelut käynnissä Washingtonissa

USA ja Kiina aloittamassa tullikiistansa purkua – Jos neuvottelu epäonnistuu "riski talousmarkkinoiden romahduksesta kasvaa selvästi"

Uutista korjattu 10.5. klo 7.01. Trump ei puhunut Xin kanssa, vaan sai tältä kirjeen. Klo 7.22 uusittu kauttaaltaan tullien astuttua voimaan.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus